Uskoro rješenje o konačnoj cijeni mlijeka

IAKO su farmeri najavili kako će u znak prosvjeda prolijevati mlijeko, vrlo je vjerojatno kako će ministar Čobanković danas naći neki kompromis sa proizvođačima mlijeka. Inače, otkupna cijena mlijeka u EU kreće se između 35 i 44 eurocenta, dok je u Hrvatskoj ta cijena niža od 30 eurocenta.

Nakon skoro dva mjeseca pregovaranja, proizvođači su spremni ublažiti svoj zahtjev, kojim su još u kolovozu zatražili dizanje tadašnje cijene od 1,789 kuna za 20 posto. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, Stjepan Bistrović, potvrdio je za Poslovni dnevnik kako će mljekari popustiti u svom zahtjevu za 10 posto.

"Na dogovor kod ministra dolaze predsjednici svih 40 udruga, neka izravno čuju stav mljekarske industrije i odluče je li prihvatljiv", najavio je Bistrović. Velike su mljekare bezuspješno vodile pregovore, te je bila ponuđena cijena uvećana za 5 posto što u HSUPM-u nikako nisu željeli prihvatiti.

Mljekare imaju timove stručnjaka koji odvjetničkom vještinom štite interes kompanije, dok su farmeri, okupirani obvezama kako smoći sredstva za prehranu stoke, prepušteni sami sebi i nažalost nisu dorasli "borbi argumenata" na način kako to potencira industrija mlijeka, iznose u HSUPM-u. Zbog toga, danas će farmeri ministru Čobankoviću podastrijeti svoje isplatne liste sa iznosima koje su dobili od mljekara za isporučeno mlijeko.

U mljekarama su, navodno, spremni podržati rast otkupne cijene, ali samo za količine koje se mogu svrstati u ekstra i prvu kvalitetu, dok bi mlijeko iz druge i treće kategorije zadržalo stare cijene.

V.M.

Pročitajte više