Uskoro ročište u ponovljenom postupku ´Gotovina protiv Vlade´

SUDAC zagrebačkog Općinskog suda Slavko Pavković izjavio je danas da zbog "procesnih smetnji" proteklih godinu dana nije mogao sazvati ročište u ponovljenom postupku Gotovina protiv Vlade, ali da će to učiniti idućih dana.

Postupak se ponavlja jer je zagrebački Županijski sud u listopadu prošle godine ukinuo međupresudu kojom je Vladi bilo naređeno da odvjetnicima haškog optuženika Anti Gotovini dade uvid u dokumentaciju poslanu Haškom sudu.

"Ročište će biti sazvano ovih dana, nakon dogovora s još dvoje članova sudačkog vijeća koje će voditi postupak", kazao je Hini sudac Pavković koji je sredinom lipnja prošle godine donio, kasnije ukinutu odluku u korist Gotovine. Objasnio je da je problem jer je član sudačkog vijeća Darko Milković stručni savjetnik u Državnom izbornom povjerenstvu, pa se ne mogu uskladiti slobodni termini za ročište.

Na upit zašto u proteklih godinu dana nije sazvao ročište, Pavković je kazao da je za to postojala "procesna smetnja" jer tužba odvjetničkog tima koji je u ime odbjeglog generala Gotovine tužio Vladu nije bila dovoljno određena da bi se postupak mogao ponoviti.

Upravo je zbog neodređenosti tužbe Županijski sud lani ukinuo međupresudu na koju se žalila Vlada. Gotovinini odvjetnici, naime, nisu pobliže "identificirali svaki pojedini dokument" koji su tražili od Vlade, pa se Vlada na tužbu nije mogla valjano očitovati.

"Prije nekoliko dana sud je od odvjetničkog tima dobio prepravljeni tužbeni zahtjev u kojem je, kako tvrde odvjetnici, točno specificiran popis dokumenata koje traže od Vlade, pa su se time stekli uvjeti za ponovni početak postupka", objasnio je sudac Slavko Pavković.

Pročitajte više