VIDEO Prosvjedovalo više stotina studenata i građana: "Ne smije nam se ponoviti Boras"

Foto: Index

U 17 sati u Zagrebu je počeo prosvjed "Sveučilište mora bolje" uoči sutrašnjeg izbora rektora u kojem će se sadašnji rektor Damir Boras sučeliti s Damirom Bakićem.

>> Počeli najvažniji izbori u Hrvatskoj nakon parlamentarnih, a malo tko to zna

Ispred Hrvatskog narodnog kazališta prosvjedovalo je više od 400 studenata i građana. Protive se ponovnom izboru Borasa za rektora zagrebačkog sveučilišta.

"Trebamo rektora koji će služiti, a ne vladati, rekla je na prosvjedu studentica Tea Radović, a studentica Lorena Drakula dodala je da studenti trebaju sveučilište s rektoratom, a ne rektorat bez sveučilišta. Poručila je senatorima koji će sutra birati rektora da je sudbina studenata, sveučilišta, ali i cijelog društva u njihovim rukama.

Osim njih na prosvjedu su govorili i studentica Dorotea Sušak, profesor s Hrvatskih studija Tomislav Janjić i akademik Vlatko Silobrčić.

"Neke od zasluga rektora Borasa su događanja na Hrvatskim studijima, podržavanje plagijatora, ustavne tužbe i traženje promjena zakona kako bi dobio još jedan mandat. Boras je redovito uzimao proračunski novac za vlastite projekte. Zašto se Boras boji javnosti", upitao se akademik. 

"Ne smije nam se ponoviti Boras", dodao je Silobrčić.

Na prosvjedu je pročitano je i pismo podrške bivšeg rektora Sveučilišta u Zagrebu Alekse Bjeliša. 

Pogledajte kako je izgledao prosvjed protiv Borasa:

Prosvjed pred zgradom Sveučilišta na Trgu republike Hrvatske organizirala je Sveučilišna platforma a cilj mu je, kažu, pokazati da Sveučilište "ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za svoje privatne interese, nego svima nama".

Podsjetili su da sutra Senat Sveučilišta u Zagrebu bira novog rektora. Pravo glasa imaju 72 člana Senata, a novi rektor mora ih imati najmanje 36.

Borasove afere

"U tim izborima pravo glasa nemaju ni građani niti većina profesora i studenata Sveučilišta, iako ih se oni itekako tiču. Tog će dana nekoliko desetaka senatora odabrati smjer kojim će se Sveučilište kretati sljedeće četiri godine; smjer koji može značiti ili poboljšanje kvalitete Sveučilišta ili njegovo daljnje propadanje, kažu iz Sveučilišne platforme koja okuplja studente Filozofskog fakulteta.

"U četverogodišnjem mandatu sadašnjeg rektora Damira Borasa nagledali smo se i naslušali takvih afera: od represije nad studentima, nelegalnog postavljanja poslušnika u tijela odlučivanja na Sveučilištu, netransparentnog trošenja javnog novca na tužbe ne samo protiv medija koji su se usudili kritizirati njegove postupke, već i protiv vlastitog studenta, do dodjeljivanja financijskih sredstava podobnima i ucjenjivanja radnim mjestima – sve je to rezultiralo apsolutnim srozavanjem ugleda Sveučilišta u Zagrebu", dodali su.

Zabranio ulaz novinarima

Podsjetimo, 17 redakcija hrvatskih medija, među kojima i Index, apeliralo je na rektora Borasa da otvori za javnost sjednice Senata na kojima će se to najviše tijelo Sveučilišta baviti izborom rektora.

No Boras je unatoč tome prošloga petka, kada su Bakić i on predstavljali svoje programe, novinarima zabranio ulaz u zgradu Sveučilište, a na vrata postavio portire koji su fizički sprječavali ulaz.

Uoči sutrašnje sjednice 21 redakcija hrvatskih medija ponovila je apel da sjednica Senata bude otvorena za javnost.

Inače, Boras koji je u svom rektorskom mandatu imao cijeli niz afera, odbio je svako sučeljavanje s protukandidatom Bakićem.


 

Pročitajte više