Uskrs u Grazu - kulturni događaj između prošlosti i sadašnjosti

USKRS u Grazu ove će se godine obilježiti projektom "Graz 2003", s trima velikim izložbama i dvama koncertnim ciklusima.

Festival "Psalm 02" već je počeo. Na njemu će se do 27. travnja moći čuti blagdanske pjesme triju svjetskih religija. Psalam kao pjevana molitva zajednički je starozavjetni korijen islama, židovstva i kršćanstva. Od Pepelnice, kada pada i islamska Nova godina 1424., u Grazu se nude i koncerti o Cvjetnici, židovskoj Pashi i ruskom Vaskrsu.

Isto tako religiozne, odnosno "magijske" dimenzije imat će i ciklus "Ikone 20. stoljeća", koji je koncipirao Peter Oswald, u izvođenju Simfonijskog orkestra Baden-Baden i EuropaChor-Akademie pod ravnanjem Sylvaina Camberlinga.

S koncertnim je ciklusima usko povezan i izložbeni projekt "Nebeska teža: Transformacije sile teže" od 11.4. do 15.6., koji će biti realiziran u različitim izložbenim prostorima i na otvorenom. Izložba postavlja pitanje o nastavljanju i transformacijama povijesno-religijske ikonografije u suvremenoj umjetnosti.

Vjerojatno najnekonvencionalniji izložbeni projekt jest "Brdo sjećanja" U okviru njega građani Graza predstavit će od 22.3. pa sve do 28.9. u svom Schlossbergu isječke svojih sjećanja. Riječ je o nekoj vrsti "labirinta sjećanja" onih koji se ne zadovoljavaju službenom historijom.

Pročitajte više