uspjesi kardiologa slavonskobrodske bolnice

U Općoj bolnici "Dr. Josipa Benčevića" u Slavonskome Brodu ugrađen je prvi trajni elektrostimulator srca te obavljeno prvih šest koronarografija u za sada jedinom slavonskom laboratoriju za bolesti krvnih žila i srca koji je u toj bolnici otvoren prije manje od dva mjeseca, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u toj bolnici.

Na konferenciji za novinare ravnateljstva i stručnog tima za interventnu kardiologiju ravnatelj bolnice dr. Davorin Đanić kazao je kako se i tim činom brodska bolnica potvrdila kao vodeća medicinska ustanova u ovom dijelu Slavonije.

"Sama koronarografija je prvi takav dijagnostički postupak obavljen u Hrvatskoj istočno od Kliničke bolnice 'Dubrave' u Zagrebu", kazao je Đanić. Prvi slavonski kardioinvazivni laboratorij otvoren u Brodu za sada je šesti u našoj zemlji. "Dok se u nas obavi 1500 koronarografija na milijun stanovnika, u srednjoeuropskim i zapadnoeuropskim zemljama taj je broj tri do četiri puta veći, pa bi za približavanje europskim standardima za početak bilo potrebno bar 15 takvih laboratorija", kazao je dr. Božo Vujeva, član stručnog tima za interventnu kardiologiju brodske bolnice. Dodao je kako bi taj standard mogao gotovo biti dosegnut otvaranjem laboratorija u Osijeku i još dva u Zagrebu.

U brodskoj bolnici sljedeće će godine biti obavljeno oko 400 koronarografskih pregleda. Za pacijente koji su nakon višemjesečna čekanja na takve preglede morali putovati u Zagreb ili Krapinske Toplice, to je veliko olakšanje.

Inače, u svih šest pacijenata koji su prošli vikend u brodskoj bolnici uz vodstvo dr. Borisa Starčevića s KBC-a "Dubrave" bili podvrgnuti tom dijagnostičkom postupku, nije bilo nikakvih komplikacija, rečeno je na konferenciji za novinare.

(Hina) vruž vkn

Pročitajte više