"Ustaški" spomenik Vedrana Ćorluke ogorčio tzv. Republiku Srpsku

NOGOMETAŠ Manchester Cityja i hrvatski reprezentativac Vedran Ćorluka i njegov otac Jozo financirali su izgradnju spomenika palim hrvatskim borcima u Domovinskom ratu na katoličkom groblju u Modranu kod Dervente.

Međutim, u Beogradu spomenik smatraju spornim jer je u obliku latiničnog slova U, simbola nekadašnje Pavelićeve ustaške države NDH te da širi ideju ustaštva, prenosi Pincom.

Prema napisima beogradskih novina spomenik, koji je podignut u svibnju prošle godine, već godinu dana iritira mještane i nije uklonjen, iako je postojao veliki broj zahtjeva za rušenje.

Novine tvrde kako je spomenik izazvao ogorčenje u cijeloj Republici Srpskoj te da je najžustrije reagirao rabin židovske zajednice u RS Jozef Atijas, koji je zatražio rušenje spomenika i te podizanje sudskog postupka protiv graditelja.

"Još u kolovozu prošle godine slučaj su nadležnom tužiteljstvu prijavili i građani srpske nacionalnosti, koji su zahtijevali hitno rušenje obilježja koja asociraju na najcrnja stradanja u Drugom svjetskom ratu", pišu novine, dodajući kako novinari nisu uspjeli u dobojskom tužiteljstvu saznati u kojoj je fazi ovaj predmet.

Čuvar franjevačkog samostana Plehan, fra Mirko Filipović, u spomeniku ne vidi ništa sporno te poriče bilo kakvu vezu spomenika sa širenjem ideje ustaštva.

"Zaista ne znam gdje ste vidjeli slovo U, jer ja ga ne vidim?! Problem je što Srbi još imaju otpor prema svemu što nosi predznak hrvatsko. Slično je i s ovim slučajem", rekao je fra Filipović dodavši kako zna i za reakciju rabina tvrdeći kako se on time želi dodvoriti aktualnoj vlasti u RS.

Rabin židovske zajednice RS Jozef Atijas rekao je kako franjevac veliča i slavi fašističku NDH.

"Moram poručiti fra Filipoviću da je prošlo vrijeme u kojem on živi. Njegova dužnost kao pastira božjeg jeste da razvija i njeguje toleranciju, mir i poštovanje među ljudima, a ne da budi aveti prošlosti, oličene u slavljenju ideje ustaštva! Još bih ga podsjetio da su, sve do početka Drugog svjetskog rata, Židovi činili polovinu ukupnog broja stanovnika Dervente, dok danas na ovom području nema nijedne židovske obitelji", rekao je Atijas.

V.B.
Foto:Pincom

Pročitajte više