Ustavna stručnjakinja: Odluka Ustavnog suda utemeljena na pogrešnom čitanju Ustava

Screenshot: N1

USTAVNA stručnjakinja Ana Horvat Vuković komentirala je za N1 odluku Ustavnog suda o referendumskim pitanjima Mosta. Sud je Mostova pitanja ocijenio neustavnima. 

"Vjerujem da je sve nas profesore ustavnog prava iznenadila ta odluka. Ovaj drugi segment odluke Ustavnog suda o zabrani zakonodavnog referenduma nas nije iznenadio, ali zabrana dopune članka 17. Ustava jest i ne vjerujem da je ta odluka utemeljena na Ustavu, mislim da je utemeljena u jako pogrešnom čitanju Ustava i tu se radi o nastavku prakse koju je Ustavni sud već ranije uspostavio odlukama o korona-mjerama, gdje je donio nevjerojatno tumačenje da je sabor slobodan birati želi li se smatrati obvezanim strožim ili blažim tumačenjem zakona o ograničenju ljudskih prava u pandemiji", objasnila je Horvat Vuković za N1.

"Narušavamo Ustavni sud"

Stručnjakinja za Ustav kaže da je on jasan te da normira situacije kada se koja odredba mora primjenjivati.

"Ako dolazimo u situaciju da zakonodavna vlast arbitrarno odlučuje kojim odredbama Ustava se u kojem trenutku želi osjećati obvezana, onda tako ne štitimo Ustav, nego ga narušavamo. Taj stav je nastavljen i u jučerašnjoj odluci Ustavnog suda. Ne mislim da se radi o svjesnoj intenciji da se ide na ruku vladajućoj koaliciji.

Jasno je da je sam sebe doveo u bezizlaznu situaciju jer je prethodnim odlukama o korona-mjerama već usvojio to mišljenje. Tu je možda osjetio da je prethodnim odlukama natjeran da donese ovakvu interpretaciju. Mi dolazimo u situaciju u kojoj se praktički bilo koji referendum može zabraniti i bilo koje pitanje se može srušiti na Ustavnom sudu", komentirala je. 

O Milanovićevoj reakciji: Njegove izjave su neprihvatljive

Horvat Vuković naglašava kako su ljudi dobro znali što potpisuju i da je pitanje jasno, koncizno i ispunjava sve uvjete. Osvrnula se na izjave predsjednika Zorana Milanovića o odluci Ustavnog suda. 

"Razočaranost odlukom Ustavnog suda je jedno, to je shvatljivo i ljudski. I predsjedniku Republike možemo dopustiti da se ponaša kao običan čovjek, međutim on to nije. Neprihvatljivo je iz njegove ustavne odgovornosti i položaja davati izjave da Ustavni sud treba ukinuti. On mora ulijevati povjerenje u institucije. Da kritizirati, ali ne narušavati vjerodostojnost", veli ustavna stručnjakinja.

"Referenduma ne može biti za zabranu pobačaja"

Horvat Vuković kaže i da Ustavni sud nije sud politike samo zato što politika bira suce. 

"Nije neobično da suce bira politika, oni svi dolaze sa svojim uvjerenjima, no jednom kada postanu suci Ustavnog suda, oni odgovaraju isključivo Ustavu i njegovim normama", kazala je.

Govorila je i o pobačaju te treba li ga vratiti u Ustav. Rekla je da stalno treba naglašavati da pravo na pobačaj već jest dio Ustava. 

"Ono je dio Ustava i Ustavni sud je potvrdio svojom odlukom da jest temeljno neotuđivo pravo žene na izbor. Neke stvari moramo protumačiti iz njega, jasno smo protumačili iz kojih temeljnih prava potječe ženino pravo na izbor. Ono se ne može ukinuti ni novim zakonima sabora ni referendumima. Ne može biti referenduma za zabranu pobačaja, on bi bio zabranjen jer narušava temeljno pravo žene na slobodu, na samoodređenje, na jednakost i privatnost. To je apsolutno nedopustivo", rekla je Horvat Vuković za N1.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više