Ustavna tužba Drvenika Velog protiv Trogira

MJESNI ODBOR Drvenika Velog, otoka u trogirskom arhipelagu, podnio je tužbu Ustavnom sudu zbog donošenja Prostornog plana kojim se brani svaki građevni zahvat na otoku, potvrdio je predsjednik MO¸-a Nikola Pensa, najavivši i referendum o izdvajanju otoka iz sastava grada Trogira.

"Pošto nas je Jadrolinija ostavila u prometnoj izolaciji, isto je učinila i trogirska vlast, koja je donošenjem prostornog plana zapečatila živote svih mještana Drvenika Veloga", ustvrdio je Nikola Pensa, komentirajući prošlotjednu odluku trogirskoga Gradskog poglavarstva da prihvati Prostorni plan bez, kako je rekao, poštivanja zakonskog postupka.

"Gradski čelnici oglušili su se na naše zahtjeve da u izradbu plana uključe i nas, čime su na najbolji način pokazali kako se skrbe za Drvenik Veli", kazao je Pensa, "jer novi Prostorni plan potpuno obezvrjeđuje parcele na otoku". Dodao je kako mještani uopće ne sumnjaju u to kako će za nekoliko godina, kad ispod cijene prodaju svoje zemljište, biti donesen novi Prostorni plan koji će dopuštati gradnju, jer "sve se to čini kako bi se nekomu omogućilo da jeftino dođe do skupa zemljišta".

Pensa je najavio i pokretanje postupka za referendum na kojemu bi se odlučivalo o izdvajanju Drvenika Velog iz sastava grada Trogira. Ako Ustavni sud odbaci tužbu, otočani će pokrenuti spor pred međunarodnim pravosudnim ustanovama, jer ne želimo dopustiti da nas žive pokopaju i da ovaj naraštaj bude zadnji koji će živjeti na našem otoku", poručio je.

Trogirski gradonačelnik Vedran Rožić izjavio je kako je Poglavarstvo Plan iz 2002. uskladilo s Vladinom uredbom i Županijskim prostornim planom te da se "sada više ništa ne može učiniti, jer je uredba jača od naših primjedaba". "Međutim, kad Plan prihvati Gradsko vijeće, njegovim se izmjenama i dopunama mogu zadovoljiti i zahtjevi Drvenika Velog", rekao je gradonačelnik Rožić, ocijenivši postupke Mjesnog odbora prenagljenim i pretjeranim.

Pročitajte više