Ustavni stručnjak za Index: Što će se dogoditi ako padnu Karamarko ili Orešković

Screenshot: YouTube

MATO PALIĆ, profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku za Index je komentirao aktualnu krizu vlasti te objasnio što slijedi u slučaju izglasavanja nepovjerenja Tomislavu Karamarku ili Tihomiru Oreškoviću.

"Ako se izglasa nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade, onda premijer predlaže Saboru drugu osobu za to mjesto ili cijela Vlada može, ali ne mora podnijeti ostavku", kazao je Palić.

Što se događa u slučaju da se izglasa nepovjerenje premijeru ovisi o tome odakle dolazi sama inicijativa za smjenom, objašnjava Palić.

"Ako inicijativa dolazi od strane jedne petine zastupnika u Saboru te se nepovjerenje izglasa, premijer i cijela Vlada podnose ostavku. Tada počinje teći ustavni rok od 30 dana za formiranje nove vlade. Ako se formira, ona nastavlja s radom, a ako se ne formira, predsjednik Sabora o tome obavještava Predsjednicu Republike koja raspušta Sabor i donosi odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora", kaže Palić.

Vlada automatski pada

Profesor Palić istaknuo je kako vlada automatski pada te na izbore idemo odmah u slučaju da premijer traži glasanje o povjerenju svojoj vladi te se ono ne izglasa.

"U ostalim slučajevima postoji ustavni rok od 30 dana za stvaranje nove parlamentarne većine, novog mandatara i tako dalje", rekao je Palić.

Kazao je kako je moguće da premijer sam može smijeniti potpredsjednika Vlade, no treba vidjeti po kojoj točno odredbi ustava ili Zakona o Vladi.

Naglasio je kako Predsjednica trenutno nema ovlasti da direktno intervenira, a smatra kako su najizglednije rješenje novi izbori.

Pročitajte više