PARLAMENTARNI IZBORI

Ustavni sud ipak zatražio od DIP-a da se očituje o svojim pravilima u roku od 24 sata

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

USTAVNI SUD uputio je zahtjev DIP-u da se očituje u roku od 24 sata nakon čega će donijeti odluku o prijedlogu za nadzor ustavnosti i zakonitosti izbora u konkretnom slučaju, javio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Otkad su u ponedjeljak objavljena pravila za glasanje usred pandemije koronavirusa, brojni stručnjaci su se oglasili i upozorili na nezakonitost odluke DIP-a. Podsjetimo, oni oboljeli od koronavirusa ne mogu ostvariti glasačko pravo.

S nekima od njih je razgovarao i Index.

>> Ustavni sud o odluci DIP-a: Nećemo se oglašavati prije izbora

U međuvremenu su se oglasili s Ustavnog suda i poručili na upit N1 da neće reagirati prije izbora, nego tek naknadno, ako netko dovede u pitanje ustavnost i zakonitost izbora.

"O pitanjima koja ste postavili Ustavni sud će se izjasniti kad i ako ona budu postavljena u propisanom postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora ili prilikom rješavanja konkretnih izbornih sporova. Ustavni sud svoja stajališta izražava u odlukama, rješenjima i izvješćima u okviru ustavnosudskih postupaka iz svoje nadležnosti.

S obzirom na predizborno vrijeme, Ustavni sud se u tom razdoblju u pravilu javno ne oglašava, kako se ne bi stekao dojam da pogoduje nekoj od političkih opcija koje sudjeluju u izborima. Stoga predsjednik Ustavnog suda dr. sc. Miroslav Šeparović nije u mogućnosti dati izjavu za Vašu TV te molimo za razumijevanje", odgovorili su za N1 s Ustavnog suda.

Pročitajte više