Ustavni sud: Lokalna samouprava ne može nametati sufinanciranje plinske mreže

USTAVNI SUD ukinuo je danas odluku Općine Brdovec o uvjetima za priključenje na plinsku mrežu jer je njome građanima nezakonito nametnuta obveza sufinanciranja plinske mreže.

Sud je prihvatio Vladin zahtjev za ukidanje sporne odluke jer se sredstva za obavljanje komunalne djelatnosti opskrbe plinom, prema Zakonu o komunalnoj djelatnosti, osiguravaju iz cijene komunalne usluge, a ne posebnom odlukom općine.

Uz to, utvrđeno je da se komunalne usluge plaćaju isporučitelju usluge, te da općina ne može određivati ni prikupljati sredstava od građana za namjene koje zakonom nisu predviđene.

Ustavni sud je ukinuo kao neustavan dio odluke Dubrovačko-neretvanske županije o uspostavi zajedničkog lovišta na njenom području u djelu koji se odnosi na otočić Ošjak, kao sastavni dio lovišta Vela Luka.

Otočić Ošjak je zaštićen kao park-šuma, a na takvim područjima dopuštene su samo radnje radi njenog održavanja i uređenja što ne uključuje i lov.

Nije prihvaćen prijedlog istog podnositelja Jerka Padovana iz Vela Luke za ukidanje odredbe iz Zakona o lovu po kojoj su i lovišta u privatnom vlasništvu sastavni dio zajedničkih lovišta.

Ustavni sud to ne smatra povredom privatnog vlasništva jer se zajednička lovišta ustanovljavaju radi korištenja ali i uređenja, a vlasnici privatnih lovišta dobivaju naknadu u visini do 80 posto od lovozakupnine sukladno veličini privatne površine uključene u zajedničko lovište.

Ustavni sud prihvatio je i dvije ustavne tužbe zbog dugotrajnosti parničnih postupaka za naknadu štete. Zagrebačkom Općinskom, odnosno Županijskom sudu naređeno je da ih riješe u najkraćem roku, ne dužem od šest mjeseci, a strankama kojima je povrijeđeno pravo na pravično suđenje dodijeljena je naknada od 5.500 odnosno 6.000 kuna.

Sud je ocijenio neopravdano dugim postupak za naknadu štete slovenskoj državljanki zbog automobilske nesreće koji se vodi na zagrebačkom Općinskom sudu još od 1989.

Na istom sudu od 1983. nije riješena ni parnica za naknadu štete nastale zbog oštećenja na cesti jer je nakon donošenja prvostupanjske presude 1990. spis izgubljen. Od tada još nije u potpunosti obnovljen zbog čega nije donesena odluka u žalbenom postupku pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Pročitajte više