Ustavni sud potvrdio razrješenje još dvoje prekršajnih sudaca

Ustavni sud potvrdio je zakonitost odluka Državnog sudbenog vijeća (DSV) o razrješenju dvoje prekršajnih sudaca koji nisu položili pravosudni ispit u zakonskom roku od pet godina.

DSV je lani, na prijedlog Ministarstva pravosuđa, razriješio šest sudaca prekršajnih sudova koji, nakon ponovnog imenovanja na te dužnosti po odredbama izmijenjenog Zakona o prekršajima iz 1995., nisu sukladno tom zakonu u roku od pet godina položili pravosudni ispit.

Žalbe Ustavnom sudu protiv odluka DSV-a podnijeli su prekršajna sutkinja iz Osijeka D.S., i prekršajni sudac iz Ogulina D.K.

Vijeće šestorice za odlučivanje o žalbama protiv odluka DSV-a jednoglasno je odbilo žalbe dvoje bivših prekršajnih sudaca, utvrdivši da su neosnovane.

Razrješenja su donesena sukladno mjerodavnim zakonima jer je nesporno da podnositelji žalbi u propisanom roku nisu položili pravosudni ispit, stajalište je Ustavnog suda.

Na isti su način ustavni suci, u prosincu prošle godine, riješili žalbe dvoje prekršajnih sudaca koje je DSV razriješio zbog nepoloženog pravosudnog ispita.

Pročitajte više