Ustavni sud: rad trgovaca nedjeljom nije protustavan

Ustavni sud odbio je kao neosnovan prijedlog za ocjenu ustavnosti Pravilnika o radnom vremenu prodavaonica i zahtjev za ukidanje odredbi kojima se omogućava rad trgovaca nedjeljom, blagdanom i praznikom.

Pravilnik o radnom vremenu prodavaonica nije neustavan jer ga je donijelo ovlašteno Ministarstvo gospodarstva i jer su sve odredbe Pravilnika u skladu sa Zakonom o radu na temelju kojega je donesen, zaključio je Ustavni sud, odbacivši prijedlog Sindikata trgovine Hrvatske za ocjenom ustavnosti Pravilnika.

Prema Zakonu o radu rad se može organizirati u dane tjednog odmora, odnosno blagdana za pojedine vrste poslova, uz obvezu poslodavca da radniku za to isplati povećanu plaću ili omogući slobodan dan tijekom radnog tjedna.

Pravilnikom o radnom vremenu trgovcima je omogućeno organiziranje rada nedjeljom i blagdanima na jedinstven način za cijelo području Hrvatske, uvažavajući pritom potrebe građana i posebnosti pojedenih područja, što po mišljenju Ustavnog suda nije suprotno ni Zakonu u radu ni Ustavu.

Iz istog razloga odbijeni su i prijedlozi zagrebačke tvrtke LAUS AIR-a za ocjenu ustavnosti Pravilnika o priručnicima i dokumentima koje mora imati zračni prijevoznik za stjecanje svjedodžbe o sposobnosti i Pravilnika o uvjetima i načinu izdavanja te svjedodžbe.

Pravilnike je po ocjeni Ustavnog suda donijelo ovlašteno ministarstvo sukladno Zakonu o zračnom prijevozu.

Odbačen je i prijedlog za ocjenu ustavnosti Pravilnika o ustroju radnih mjesta Medicinskog fakulteta u Zagrebu jer se ne radi o propisu kojeg bi Ustavni sud morao ocjenjivati, već o aktu kojim se autonomno uređuju odnosi koji su značajni isključivo za unutarnji red, odnosno ustroj radnih mjesta Medicinskog fakulteta.

Pročitajte više