Ustavni sud: Sudac Milan Kranjec je opravdano stegovno kažnjen

USTAVNI sud utvrdio je da je Državno sudbeno vijeće (DSV) lani opravdano stegovno kaznilo suca i bivšeg predsjednika vrbovečkog Općinskog suda Milana Kranjeca zbog neprimjerenog postupanja nakon imenovanja nove predsjednice suda.

Šesteročlano sudsko Vijeće za rješavanje žalbi jednoglasno je ovog tjedna odbilo dvije Kranjecove žalbe protiv odluke DSV-a o stegovnom kažnjavanju novčanom kaznom zbog nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti jer je spriječio novoimenovanu predsjednicu suda da stupi na dužnost.

Kranjec je u žalbama nabrojio niz nepravilnosti vezanih uz zahtjev ministrice pravosuđa za pokretanje stegovnog postupka protiv njega kao i na odluku DSV-a. On tvrdi da su događaji oko primopredaje dužnosti posljedica ´nezakonitog postupka imenovanja predsjednika vrbovečkog Općinskog suda, nestručnog rada Ministarstva pravosuđa´, te da je to ´slika odnosa izvršne političke vlasti prema sudbenoj´.

Vijeće za žalbe utvrdilo je da je odluka DSV od 14. studenoga prošle godine jasna i utemeljena na činjenicama.

Ustavni sud smatra da Kranjecove tvrdnje ´da odbijanje primopredaje dužnosti nije bilo protupravno jer nije postojala odluka o razrješenju´, odnosno prestanku njegova mandata, nisu od utjecaja na vođenje stegovnog postupka jer ga je DSV kaznio kao suca.

´Neimenovanjem za predsjednika suda sudac nastavlja obnašati sudačku dužnost u sudu u kojem je imenovan za suca, a kao sudac tog suda dužan je ponašati se na način kojim ne narušava ugled suda i sudačke dužnosti´, kaže su obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Pročitajte više