Ustavni sud usvojio osam tužbi i dosudio 65 tisuća kuna naknade

USTAVNI sud posljednjih je dana usvojio osam tužbi zbog nerazumno dugog suđenja i dosudio 65 tisuća kuna naknade podnositeljima tih tužbi.

U šest slučajeva Ustavni sud je, osim naknade, naložio sudovima da u najkraćem mogućem roku donesu odluke u predmetima zbog kojih su i podnesene ustavne tužbe.

Odluke Ustavnog suda zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku objavljene su u Narodnim novinama.

Ustavni sud je odredio 7.250 kuna naknade podnositelju tužbe koji se od 1993. na Općinskom sudu u Vrbovcu parniči s PIK Vrbovcem od kojega traži odštetu. U međuvremenu je vrbovečki sud u travnju ove godine donio presudu, no to nije imalo utjecaja na odluku o novčanoj naknadi jer je praksa Ustavnog suda da razmatra stanje do podnošenja ustavne tužbe. U ovom slučaju ustavna tužba je podnesena u veljači ove godine, dakle tri mjeseca prije odluke vrbovečkog suda.

Hvaranki koja od 1996. čeka na odluku Općinskog suda u Starom Gradu o njezinoj tužbi radi diobe imovine stečene u braku, Ustavni sud je dodijelio 6.600 kuna naknade, a Općinskom sudu je naredio da najkasnije u roku šest mjeseci donese odluku.

Isti iznos kao i Hvaranka dobila je podnositeljica ustavne tužbe koja se žalila da od 1995. čeka odluku zagrebačkog Općinskog suda povodom njezine tužbe protiv Croatia osiguranja od koje je tražila odštetu zbog prometne nezgode. Zagrebački sud je, prema odluci Ustavnog suda, dužan najkasnije za deset mjeseci donijeti odluku u tom slučaju.

Za najdulje šest mjeseci isti sud mora donijeti odluku na koju već gotovo 20 godina čeka Zagrepčanka koja je tražila utvrđivanje udjela u bračnoj imovini. Njoj je Ustavni sud dosudio 7.900 kuna naknade.

Po 4.400 kuna dobilo je dvoje podnositelja ustavne tužbe koji od 1994. čekaju odluku zagrebačkog Općinskog suda povodom njihove tužbe protiv države od koje traže naknadu za štetu na miniranoj obiteljskoj kući. Kuću je minirao nepoznati počinitelj 1992. Ustavni suci dali su zagrebačkom sudu rok od najviše godinu dana za donošenje odluke u tom slučaju.

Podnositelju tužbe, koji je 1996. pred sinjskim Općinskim sudom podnio tužbu radi naknade štete na njegovom mobiliziranom teretnom vozilu, Ustavni je sud dodijelio 6.600 kuna. U njegovom je slučaju sinjski sud 1998. donio prvostupanjsku presudu koju 2000. ukida Županijski sud u Splitu. U ponovljenom postupku iste godine sinjski sud donosi novu presudu na koju se podnositelj ustavne tužbe ponovno žali. Splitski Županijski sud je žalbu prihvatio u ožujku ove godine, no kako je ustavna tužba podnesena prije toga Ustavni sud je utvrdio da je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku i dosudio naknadu.

Dvoje podnositelja ustavne tužbe koji su na pravomoćnu presudu čekali 13 godina dobili su po 7.250 kuna. Oni su 1991. na Općinskom sudu u Požegi podnijeli privatnu tužbu radi dokazivanja jačeg prava na spornoj površini. Postupak je završen u srpnju ove godine, nakon podnošenja ustavne tužbe.

Ustavni sud dodijelio je 6.600 kuna podnositelju tužbe koji je 1993. splitskom Općinskom sudu tužio osobu koja nije ispunila nagodbu sklopljenu pred tim sudom. Prema odluci Ustavnog suda, splitski sud je dužan najkasnije u roku tri mjeseca donijeti odluku.

(Hina) xso yso

Pročitajte više