Ustavni sudac: Zabrana pobačaja u Hrvatskoj? Nemam čarobnu kuglu

Screenshot: N1

O TEMI ukidanja presude Roe vs. Wade u SAD-u u emisiji Točka na tjedan govorio je Goran Selanec, sudac Ustavnog suda.

"Ovdje se ne radi o zakonu, već o presudi. Vrhovni sud SAD-a je sestrinska institucija našem Ustavnom sudu. Oni odlučuju o najvažnijim ustavnim pitanjima. Pitanje pobačaja i pitanje slobode izbora bilo je jedno od najvažnijih ustavnih pitanja, koje je bilo pokriveno tom odlukom, u smislu da je ženama u Americi bila osigurana sloboda izbora i to do visoke dobi u trudnoći", rekao je Selanec.

Kako navodi, samom odlukom Roe vs. Wade taj prag bio je postavljen na 28 tjedana. "Kasnije, u odluci Casey taj prag je bio pomaknut na 23 do 24 tjedna", kaže.

Što je utjecalo na odluku?

Kaže da se dogodilo puno događaja koji su utjecali na promjenu ove odluke.

"Dogodila su se dva i pol desetljeća predanog rada određenog spektra unutar američke politike i društva. Cijela doktrina dovedena je u pitanje kroz demokratski postupak unutar zakonodavnih tijela, i to primarno na razini saveznih država. Od 2010. nadalje imate crveni val u kojem je republikanska stranka osvajala zakonodavna tijela i parlamente. Savezne države počele su donositi zakone koji su bili očigledno suprotni odluci Roe vs. Wade", rekao je.

Kako govori, dovedeno je između 800 i 100 antipobačajnih mjera. Time se polako u pitanje doveo status koji je dominirao u akademskoj zajednici, medijima i vlasti. "Na ovaj način se počelo otvarati pitanje je li taj status zacementiran, kada toliki broj saveznih država donosi takve mjere i mnoge od njih uspijevaju", rekao je.

Kaže da su se i prije ukidali presedani, ali su se uvijek ukidali tako da su se širile temeljne slobode i prava koja su temeljna za modernu demokraciju.

"Postoje veliki prijepori unutar američkog društva. Sud sada vraća odluku na razinu saveznih država. Sada sve ovisi o tome u kojoj državi živite i tome koliko restriktivno će pojedina država ići. Kao i o tome koliko blizu vam je država koja će to dopustiti, ako i o nizu dodatnih pitanja koje ova odluka otvara", rekao je.

Tvrdi da je ovom odlukom nastao cijeli niz pitanja na koja će trebati dati odgovor.

"Nemam čarobnu kuglu"

"To uključuje pitanje i apsolutne zabrane pobačaja. Gdje je granica? Te odgovore neće dati zakonodavac, već sudovi. Imat ćemo cijeli val novih sudskih procesa kojima će se tražiti odgovore na ova pitanja", rekao je.

Upitan o mogućnosti ukidanja prava na pobačaj u Hrvatskoj, Selanec odgovara:

"Ako je to pitanje tumačio Ustavni sud, onda je ono u ovom trenutku zacementirano. Da ste pitali Ameriku prije 15 godina, dobili biste veoma drugačiji odgovor od onog koji ste dobili u petak. U ovom trenutku mislim da će europski odgovor biti učvršćivanje temeljnih prava. Ipak, to je relativno. Tako je danas, a što će biti za deset godina… nemam čarobnu kuglu", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više