Usvojen proračun grada Pule za 2024. težak 103 milijuna eura

Foto: Saša Miljević/Pixsell

Pulsko je Gradsko vijeće sinoć, nakon višesatne rasprave, većinom glasova usvojilo proračun grada Pule za 2024. godinu težak 103 milijuna eura.

Proračun je dobio potporu 12 vijećnika i to četiri vijećnika Nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića, tri vijećnika SDP-a, dva vijećnika HDZ-a, dva nezavisna, te vijećnika srpske nacionalne manjine dok ih je osmero bilo protiv. Protiv su bila četiri vijećnika stranke Možemo!, tri vijećnika iz redova IDS-a i jedan nezavisni vijećnik.

Iako se povela burna rasprava, najviše je zamjerki bilo da je proračun prenapuhan i nerealan, a dodatno je raspravu potaknula i činjenica da će se Grad zadužiti za 21 milijun eura zbog brojnih planiranih kapitalnih projekata.  

Gradonačelnik ima zdravstvenih problema?

U jednom trenutku vijećnica Možemo! Dušica Radojčić primijetila je da u vijećnici nema gradonačelnika Filipa Zoričića "u trenutku kada se donosi najvažniji dokument Grada", te rekla da ga može biti sram jer je to uvreda za vijećnike koje su birali građani, ali i uvreda posredno i za sve građane. Nakon par minuta u vijećnicu je ušao gradonačelnik, a malo potom dao i obrazloženje da, kako je rekao, "ne izlazi na cigaretu ili po tost, već da odlazi u svoj ured iz osobnih potreba, te tamo nastavlja pratiti sjednicu i to zato što ima ozbiljnih zdravstvenih problema".

"Proračun je prenapuhan i nerealan s raznim obećanjima i projektima koji se nisu odradili. Bolje se koncentrirati na manji broj projekata za koje ćemo biti sigurni da će proći, a ne logikom tsunami projekata", rekao je u raspravi IDS-ov vijećnik Valter Boljunčić, dok je njegova stranačka kolegica Elena Puh Belci poručila kako je proračun za 2024. osuđen na propast. Posebno je zabrinuta dizanjem velikih kredita za vrtiće i dogradnje škola.

"Garanciju da će se sve to realizirati nema nitko. "Tko će to plaćati?" upitala je Puh Belci.  

Vijećnica pulskog Možemo! Dušica Radojčić naglasila je kako je ta politička platforma zahtijevala da se proračun "odradi u dva čitanja kao u svim bolje organiziranim i transparentnijim gradovima". 

"Ovaj proračun je vrlo teško razumljiv za javnost, a u dva čitanja dajemo mogućnost javnosti da se informira i shvati što se u njemu nalazi", istaknula je Radojčić, dodavši kako je proračun za 2024. nerealan, a puno toga iz 2023. nije ni realizirano. Također, navela je ona, s dva amandmana HDZ-a i SDP-a koji su naknadno prihvaćeni, proračun će se umanjiti za najmanje dva i pol milijuna eura. 

U ime vijećnika SPD-a obratio se Igor Belas s ciljem da naglasi da su oni u SDP-u u proračunu gledali na projekte socijalno-demografske potpore grada kako Pula ne bi došla u situaciju da stagnira. 

Inače, prilikom predstavljanja proračuna za sljedeću godinu pulski gradonačelnik Filip Zoričić ustvrdio je kako se u narednoj godini planiraju brojni veliki projekti među kojima valja istaknuti rekonstrukciju Valturske ulice, uređenje sportsko rekreativne zone Marsovo polje, te konačna obnova kupališta Stoja.

Također, najavio je, u planu je gradnja dva dječja vrtića, u Valmadama i na Sisplacu, a dogradit će se i dječji vrtić Centar. Građevinski radovi planirani su i na dvije pulske škole - Kaštanjer i Šijana. Osim toga, Zoričić je istaknuo i projekt sufinanciranja ugradnje liftova u zgrade.

Pročitajte više