Uvjeren sam da će nam Zapad poslati borbene avione, kaže ukrajinski ministar obrane

Foto: EPA

UKRAJINSKI ministar obrane Oleksij Reznikov je u intervjuu za popularni njemački list Bild rekao da je "uvjeren" da će zapadne zemlje poslati borbene avione Ukrajini usprkos protivljenju dijela saveznika.

 

U razgovoru za Bild ukrajinski je ministar ustvrdio kako je "uvjeren" da će Ukrajina "dobiti dva do tri različita tipa borbenih zrakoplova". Izbor aviona koje će Ukrajina dobiti, kaže Reznikov, ovisi o "dostupnim inženjerima, aerodromima, održavanju i rezervnim dijelovima". 

"Vjerujem u stvaranje zrakoplovne koalicije" 

 

Reznikov navodi kako vjeruje da će zapadni saveznici stvoriti tzv. "zrakoplovnu koaliciju", baš kao što se nedavno dogodilo s dogovorom o slanju moćnih njemačkih tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini.

Ukrajinski ministar obrane rekao je, povlačeći paralelu s dogovorom o slanju tenkova koje se Njemačka prvotno protivila, kako vjeruje da zapadne zemlje inicijalno neće pristati na slanje borbenih aviona, ali s protokom vremena će se predomisliti. 

Zapadni saveznici su, navodi Bild, signalizirali Kijevu da su spremni početi obučavati ukrajinske pilote te shvaćaju da je slanje borbenih aviona sljedeći korak u jačanju ukrajinske protuzračne obrane.

Pročitajte više