Uvjeti u prognaničkom naselju u Čepinu ispod ljudskog dostojanstva

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Ante Đapić posjetio je hrvatske prognanike s područja pustare, u općini Antunovac, koji su još uvijek u prognaničkom "Naselju prijateljstva" u Čepinu, te je najavio da će predsjednike Vlade i Hrvatskog sabora izvijestiti o vrlo lošim uvjetima u kojima žive.

"Hrvatski povratnici općine Antunovac u Osječko-baranjskoj županiji - koji su do Domovinskog rata živjeli na pustarama, a kojima kuće do danas nisu obnovljene te žive u prognaničkom 'Naselju prijateljstva' u Čepinu - nisu zaslužili takav odnos hrvatske države prema njima, jer žive ispod razine ljudskog dostojanstva", izjavio je danas Hini Đapić,

"Sinoć sam posjetio te ljude u Čepinu na njihov poziv, i bio sam preneražen onim što sam vidio i čuo", dodao je.

Posebice je istaknu kako 200 obitelji i "danas 13 godina od progonstva i gotovo 7 godina nakon završenog procesa mirne reintegracije (hrvatskog Podunavlja) žive u prognaničkom naselju, gdje je, uz ostalo, zatvoren i vrtić za djecu, premda ondje ima oko stotinu djece". "I dok se kunemo kako su nam djeca najvažnija, zaboravljamo i njih i ljude koji imaju pravo na obnovu ili izgradnju kuća, i dostojanstven život", rekao je predsjednik HSP-a Đapić.

Također je ocijenio nedopustivim da se kuće srpskih povratnika obnavljaju premda, kako je kazao, "većina nikada u njima neće živjeti, dok u isto vrijeme hrvatski povratnici prolaze poput 'pustaraša' općine Antunovac i nekih drugih".

Đapić je naglasio da HSP neće prihvatiti državni proračun za slijedeću godinu, ako se u njemu ne osiguraju sredstva za obnovu kuća tim ljudima.

"Moram priznati da me je zabrinula atmosfera koja je bila sinoć na susretu s ljudima, kojima nisu osigurani uvjeti za život, i koji su pokazali veliku ogorčenost, pa sam odlučio već danas pismeno o svemu izvijestiti hrvatsku vlast", kazao je.

Ujedno je pozvao sve saborske zastupnike iz 4. izborne jedinice da odu u prognaničko "Naselje prijateljstva" u Čepinu, kako bi se i osobno uvjerili da se egzistencijalni problemi tih hrvatskih prognanika moraju žurno riješiti.

(Hina) xvs ysp

Pročitajte više