Uz 20. listopada, Svjetski dan osteoporoze

Osteoporoza, bolest koja uzrokuje smanjenje koštane mase i gustoće, pogađa gotovo polovicu svih žena starijih od 50 godina i 90 posto žena starijih od 75 godina, te skoro 30 posto muškaraca nakon pedesete godine života, upozoravaju stručnjaci povodom 20. listopada, Svjetskog dana osteoporoze.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj slabiju gustoću kostiju ima oko 400.000 osoba, a već razvijenu bolest koja zahtjeva liječenje oko 200.000 ljudi. U svijetu od te bolesti pati oko 200 milijuna ljudi, ističe dopredsjednik Hrvatskog društva za osteoporozu Zlatko Giljević.

Osteoporoza je sve češća u suvremenom društvu i drugi je po redu javnozdravstveni problem, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, a predviđa se da bi se u slijedećih 50 godina broj oboljelih od te bolesti mogao udvostručiti, upozorio je Giljević.

Razlog tome je suvremeni način života poput nezdrave prehrane, pušenja, konzumiranja alkohola i fizičke neaktivnosti, ali i sve duži životni vijek i starenje stanovništva.

Kako bi se smanjio rizik obolijevanja od osteoporoze, jednog od glavnih uzroka invaliditeta u starijih ljudi, preporučuje se prestanak pušenja, smanjenje potrošnje alkohola, te više kretanja i vježbi, posebno u starijoj životnoj dobi.

Osim toga, liječnici naglašavaju da je osteoporozu moguće prevenirati i zdravom, uravnoteženom prehranom bogatom kalcijem.

Prehrana ima bitan utjecaj na izgradnju i očuvanje zdrave koštane mase, ali i na ublažavanje ili otežavanje bolesti.

Nedostatak kalcija i vitamina D, kao i prehrana siromašna bjelančevinama povećava rizik od osteoporoze, dok prevelike količine vitamina A u prehrani mogu smanjiti gustoću kostiju.

Bolest se uglavnom prepoznaje tek nakon što dođe do komplikacija, prijeloma kralježaka, kuka, podlaktice ili bilo koje kosti. Prijelom kuka uzrokovan osteoporozom pogađa jednu od tri žene i jednoga od pet muškaraca u dobi do osamdeset i pet godina.

Znakovi koji mogu ukazivati na tu bolest su i bolovi u donjem dijelu leđa, gubitak na visini i pogrbljenost.

Hrvatsko društvo za osteoporozu ove godine obilježava Svjetski dan skupom na Medicinskom fakultetu na kojem će raspravljati o novim spoznajama i metodama liječenja te bolesti.

U zadnjih godinu dana pojavio se novi lijek za osteoporozu rađen na bazi parathormona, hormona koji već postoji u ljudskom organizmu. Lijek je dosad registriran samo u SAD-u, no uskoro se očekuje i u europskim zemljama, kaže Giljević.

Pročitajte više