Uz isječak o mirovini i obavijest o mirovinskim primanjima

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je da će svi umirovljenici na isječku o mirovini za siječanj dobiti i obavijest o mirovinskim primanjima u prošloj godini te iznosu obračunatog poreza i prireza čiju kopiju trebaju, ako prijavljuju porez, priložiti poreznoj prijavi.

To znači da umirovljenici neće više morati osobno dolaziti u područne službe HZMO-a po potvrde o isplaćenim mirovinama.

Prijavu poreza na dohodak obvezni su prijaviti umirovljenici koji su u 2004. osim mirovine ostvarili i neki drugi dohodak, no mogu to učiniti i ostali ako prema Zakonu o porezu na dohodak imaju pravo na povrat uplaćenog poreza.

Potvrde o mirovinskim primanjima Zavod će osobno umirovljenicima izdavati samo iznimno i to onima koji ne prime obavijest o mirovinskim primanjima te onima koji zatraže potvrde iz nekih drugih razloga.

Inače, prema izmjenama Zakona o porezu na dohodak, od 1. siječnja 2005. porez se neće obračunavati na obiteljske mirovine ostvarene iza pogibije hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te na obiteljske mirovine koje su ostvarila djeca iza smrti roditelja. Korisnici tih mirovina veće su mirovine primili već u siječnju.

Za ostale korisnike mirovine neoporezivi dio mirovine od 1. travnja podignut je na 3000 kuna. Iznimno, ta se svota ne obračunava korisnicima invalidskih mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad koji su zaposleni jer im se odbitak primjenjuje na plaći.

Umirovljenici porezni obveznici mogu od 1. siječnja ove godine ostvariti i dodatni odbitak koji se izračunava u postotku od neoporezivog dijela plaće koji iznosi 1600 kuna.

Tako odbitak za jedno dijete iznosi 800 kuna za uzdržavanog člana obitelji, 480 kuna za invalidnost, 800 kuna za prvo uzdržavano dijete i 1200 za drugo uzdržavano dijete.

Za umirovljenike ili uzdržavane članove obitelji i djecu sa 100-postotnom invalidnošću, koji imaju pravo na tuđu njegu i pomoć, osobni odbitak iznosi 1600 kuna.

Od. 1. siječnja promijenili su se i iznosi porezne osnovice pa se tako na iznose do 3200 kuna primjenjuje stopa od 15 posto, na iznose od 3200 do 8000 kuna stopa od 25 posto, od 8000 do 22.400 primjenjuje se stopa do 35 posto, a na iznose iznad 22.400 stopa od 45 posto.

(Hina) pp/xmt ydd

Pročitajte više