Uzelac o svom mandatu u Vladi: "Nisam bio tu da razmišljam"

POTPREDSJEDNIK Vlade Slobodan Uzelac na današnjoj je konferenciji za novinare u Vladi na temu "Iskustva i postignuća u proteklom mandatu na dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske" kazao kako je Vlada u tom mandatu napravila štošta korisnoga, ali manje nego što je trebala i mogla.

Podijelio je to vrijeme na dvije faze, prva je započela izjavom tadašnjeg premijera Ive Sanadera "Hristos se rodi" koja je poslužila kao metafora pristupa i okupljanja svih u rješavanju problema u Hrvatskoj i regiji i europskoj perpektivi, a druga u kojoj je premijerka bila Jadranka Kosor, gdje je vladala europska perspektiva Hrvatske i eskalacija krize koja je zahvatila zemlju.

Uzelac je ocijenio kako je suradnja sa Sanaderom i sa Kosor bila u osnovi kvalitetna, ali da su ih razdvajali misije i odgovornost prema dijelu biračkog tijela. Kazao je kako nije uzeo za cilj da mijenja bilo Sanadera bilo Kosor te da ih oboje poštuje. "Ne vidim ni prednosti ni nedostatke bilo kojeg od njih", kazao je.

Na pitanje je li moguće da je Sanader sam donosio odluke u Vladi bez njihova znanja, obzirom na veliki broj afera kazao je kako ni danas ne zna o čemu veliki dio Vlade razmišlja, niti ga je to briga. "Ja se ne bavim razmišljanjem, ja se bavim djelovanjem, što je samo četvrtina čovjekovog ponašanja", kazao je.

Ocijenio je i kako se potkraj ovoga razdoblja pojavila retorika koju pripisuje nadolazećem izbornom vremenu, a koja ih je udaljila kao koalicijske partnere i prijeti da će ozbiljno ugroziti svašta dobroga što je u toj komunikaciji napravljeno po pitanju nacionalnih i regionalnih odnosa.

Kazao je i kako je priznanje Republike Kosovo bilo pogrešno i preuranjeno. Govoreći o suđenjima za ratne zločine, kazao je kako se zalaže da se svi nevino osumnjičeni i optuženi oslobode odgovornosti. "Zato sam bio za suradnju u regiji, ocjenjujući kako je prijedlog zakona o ništetnosti prepreka jednom takvom pristupu, a ne nešto što ga olakšava. Mislim da će zakon onemogućiti da nevini ljudi budu što prije oslobođeni, a da odgovorni za ratne zločine budu privedeni pravdi", rekao je.

Ustvrdio je i kako ničim nije napao potpredsjednika Vlade Božidara Pankretića na sjednici Vlade jučer, te da s njim nema nikakvih problema u komunikaciji.

Govoreći o tome kako je premijerka Jadranka Kosor na neki način branila šovinistički istup Josipa Đakića, kazao je kako smatra da je djelovanje premijerke bilo drugačije od njezinog mišljenja i osjećaja. "Ne znam što bi jedan premijer trebao osjećati osim nelagode kad netko iz njenog kruga izvali to što je čula", kazao je dodavši i kako je on to nazvao filofašizmom pa je dobio upit kakve to ima veze s punjenim paprikama. "Razumijete na koje dvije razine razgovaramo. 'Filo' ne nikakve veze s punjenjem, nego je to nešto drugo", kazao je.

Pročitajte više