Uzelac: Priznanje Kosova moglo bi naštetiti položaju Srba u Hrvatskoj

POTPREDSJEDNIK Vlade Slobodan Uzelac je u intervjuu za vojvođanski Dnevnik Online rekao kako bi priznanje Kosova moglo naštetiti položaju Srba u Hrvatskoj te bilateralnim odnosima između Hrvatske i Srbije.

"Pogrešan pristup u ovom pitanju može narušiti štošta u međunarodnim odnosima. A šteta je već vidljiva samim tim što su se neke države priklonile rješenju koje nije rezultat pregovora, kojih zapravo nije ni bilo. Radi se o krajnje složenom pitanju koje iziskuje i naš krajnje odgovoran odnos prema njemu", rekao je Uzelac, međutim nije želio komentirati hoće li napustiti svoju fotelju ukoliko Hrvatska uskoro prizna Kosovo.

"Položaj Srba u Hrvatskoj nije pod znakom pitanja više nego što bi bila neka druga postojeća rješenja, ne samo na području bivše Jugoslavije, nego i šire. S druge strane, dobro je poznato da uloga Hrvatske, kako u sadašnjem, tako i u budućem statusu Kosova, nije presudna. Ali, treba imati na umu da svaka preuranjena i pogrešna odluka i u toj situaciji može donijeti puno više štete, najprije za Hrvatsku samu, pa u tom smislu i za nas Srbe u Hrvatskoj, nego što je željena korist", smatra Uzelac.

"Tako, dakle, ni njeno eventualno priznavanje nadgledane, ponavljam nadgledane, nezavisnosti Kosova neće u bitnom poboljšati položaj ni Hrvatske, ni Srba u Hrvatskoj, ali bi ga i te kako moglo pogoršati. Zato je, nadam se, lako razumjeti naše inzistiranje da se ovakva odluka ne donosi bez uvažavanja svih relevantnih okolnosti", rekao je Uzelac.

Uzelac se osvrnuo i na djelovanje SDSS-a u Vladi pa je rekao kako je period od formiranja nove Vlade "prekratak da bi javnost mogla vidjeti rezultate Vlade u cjelini pa tako i koalicije između HDZ-a i SDSS-a". "No, o našim namjerama se može suditi na osnovu Sporazuma, a uvjeren sam da on jasno pokazuje našu opredijeljenost za punu reintegraciju Srba - povratak i obnovu, izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture u područjima povratka, ukratko, razvoj i izgradnju moderne i evropske Hrvatske, stabilnost i suradnju u regiji", izjavio je.

I.M.
Foto: L.T.

Pročitajte više