VIDEO Bandiću zbog Tita propalo konstituiranje Skupštine

Foto: Pixsell/Marko Lukunić

MILANU Bandiću propalo je konstituiranje Skupštine. Odgođeno je zbog imena Trga maršala Tita. Konstituiranje nije uspjelo jer nije podnesen nijedan prijedlog za formiranje Mandatnog povjerenstva. Imaju rok od 30 dana za konstituiranje sjednice.

Ovo je prvi put u povijesti da je propao prvi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine.





Preimenovanje Trga je ključno

"Sve ste vidjeli. U zakonskom predviđenom roku će se formirati skupština. Ono o čemu smo započeli razgovor, nadamo se da ćemo završiti. Ovo definitivno nije do nas", rekao je HDZ-ov Mikulić.

"Ovih dana ćemo razgovarati s gradonačelnikom. Dajte nam malo vremena", zamolio je Prgomet. Rekao je kako su on i Bandić u odličnim odnosima.

Bruna Esih je pojasnila što se dogodilo.

"Jasno je da je preimenovanje Trga bila ključna pozicija. Jasno smo dali do znanja da očekujemo da započnu razgovori, zajedno s budućim partnerima s kojima bi trebali činiti većinu u Skupštini. Nije se dogodilo ništa dramatično. Razgovori počinju danas i njima ćemo pristupiti vrlo ozbiljno, kao što očekujemo da vrlo ozbiljno participiramo u vlasti. Ništa neće biti tajno, ni ispod stola. Nismo tražili sinekure i fotelje. To je samo jedna simbolična točka. Do sada imamo samo načelnu potvrdu da će se to dogoditi. Međutim, bez 26 potpisa gradskih zastupnika da će se zaista ruke podići u tom smislu, mi ne možemo pristupiti razgovorima i pregovorima. Nama je obećano da će se to dogoditi. Klub Nezavisnih za Hrvatsku nema što kriti. Do sada nismo imali razgovora, kad budemo znali točnije informacije, reći ćemo. Konstituiranje Skupštine ovisi o tempu kojim će biti vođeni razgovori", rekla je Esih.

"Dobili smo potvrdu da će doći do preimenovanje Trga maršala Tita tek prije dva dana, ali još uvijek nemamo jasna jamstva da će se to i dogoditi. 48 sati nije bilo dovoljno za ozbiljne razgovore. Nije prvo Tito pa sve ostalo. I na nacionalnoj razini i ja osobno, ostali smo ustrajni", rekla je Esih.

Prodaja Trga maršala Tita

Esih se susrela s Mrak Taritaš, pozdravile su se.

"Treba samo biti dosljedan", rekla je Esih i dodala kako cijeni kad netko ostane ono što jest. Mrak Taritaš se složila.

"Svatko ide svojim putem i svatko ima svoju priču. Treba pristojno razgovarati", komentirala je Mrak Taritaš svoj susret s Brunom Esih.

"Gospodin Bandić prodao je Trg čistim politikanstvom, prodao ga je za većinu u Gradskoj skupštini. U ovom gradu ima puno građana koji se loše osjećaju jer će se promijeniti ime trga. On ima svoje ime 72 godine. Zašto nakon 72 godine ovako, preko noći mijenjati? S time se ne slažem, protiv toga ću glasati i biti dosljedna. Trebao je imati dosljednost i reći 'Neću prodati Trg zbog pet glasova u Skupštini'. Kako da nam građani vjeruju? Ovo je bila čista politička trgovina. Kao kad je dijete zločesto pa ne dobije nekakav red, onda je on i dalje zločest", rekla je Mrak Taritaš.

"Oni koji su sudjelovali u trgovini, to znaju. Bandić se jedno jutro ustao i rekao 'Nije referendum nego ćemo promijeniti ime trga'. Prema tome, apsolutno je kupovanje potrebnog broja glasova, a veći a od 26 glasova je vrlo, vrlo labava većina. Esih nije izdala svoje glasasče. Ona je otpočetka govorila da traži to i to je bila tema njene kampanje. Cijelu kampanju i svoje birračko tijelo je ona nekako objedinila u promjenu imena Trga.", rekla je Mrak Taritaš.

Zagrebačka i hrvatska podijeljenost

Jelena Pavičić Vukičević, Bandićeva najbliža suradnica, dala je izjavu.

"Što se tiče zagrebačke i hrvatske podijeljenosti oko imena trga, meni je iskreno žao. Ne možete forsirati nešto što nema težinu kod naših sugrađana. Nadam se da se situacija neće podvući pod kontekst odustajanja od antifašističkih vrijednosti na kojima je sazdan pravni temelj Hrvatske. Prijedlog je gradonačelnika da trg nosi ime Republike Hrvatske. Ne bih govorila o ultimatumima, zahtjevima i uvjetima. Govorila bih o programskim osnovama, o kojima ćemo danas prvi put razgovarati. Nemojte ljudima stavljati u usta nešto što nisu rekli. Stranka rada i solidarnosti nije opterećena ideologijom. Ne mislim da su mogući novi izbori", rekla je Pavičić Vukičević.

Očekivali dogovor

Podsjetimo, uoči konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine u Staroj gradskoj vijećnici, iz Stranke Bandić Milan 365 - Stranke solidarnosti i rada u utorak su izvijestili da su "nakon stjecanja preduvjeta" s HDZ-om i strankom Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića počeli razgovore o formiranju skupštinske većine, kao i o budućoj suradnji klubova gradskih zastupnika većine. 

"U nastavku započetih razgovora očekuje se dogovor o projektnim prioritetima od posebne važnosti za poboljšanje kvalitete života svih građana Grada Zagreba u predstojećem mandatnom razdoblju", stoji u priopćenju.

Modeli suradnje klubova

"S obzirom na važnost Gradske skupštine Grada Zagreba kao drugog po važnosti predstavničkog tijela u Hrvatskoj, od iznimne je važnosti ubrzati procese postizanja dogovora kako bi se građanima Grada Zagreba pružale još kvalitetnije i brže javne usluge", stoji u zajedničkom priopćenju stranke Milana Badića, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku.

 

Pročitajte više