VIDEO Manjinci, HNS i Saucha spasili Plenkovićevu vladu

Foto: Index/Sabor

NAKON cjelodnevne i burne rasprave u Saboru i zasjedanja saborskih odbora, čemu je prethodila i dvomjesečna kriza vlasti, hrvatska vlada dobila je sedam novih ministara.

>> DONOSIMO TKO SU ONI Upoznajte nove ministre, ukupno ih je sedam, neki su samo zamijenili mjesta

Ministar pravosuđa je Dražen Bošnjaković, Davor Božinović vodit će MUP, a Blaženka Divjak preuzela je Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Ministar rada postao je Marko Pavić. HNS-ovac Predrag Štromar novi je ministar graditeljstva i potpredsjednik vlade, a Lovro Kuščević zamijenio je graditeljstvo upravom. Tomislav Ćorić novi je ministar okoliša.

Kako je tko glasao?

Novi ministri izabrani su glasovima HDZ-ovaca, petero HNS-ovaca, manjinaca, zastupnika Hrasta, HDS-a, HSLS-a, Reformista, nezavisnog Tomislava Sauche i Željka Lackovića te Ivice Mišića (PH).

HNS-ova četvorka - Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić - bili su protiv, kao i SDP-ovi, HSS-ovi, Mostovi te zastupnici Živoga zida.

Protiv su bili i Ivan Lovrinović (PH), Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Željko Glasnović, Marin Škibola, ali i HSU-ov Silvano Hrelja koji je u četvrtak tvrdio da će podržati nove ministre.

Burno na odborima

Saborski odbori zasjedali su danas kako bi utvrdili hoće li podržati kandidate za ministre, njih sedam, u krnjoj vladi Andreja Plenkovića. Najviše pozornosti, očekivano, izazvalo je pojavljivanje Blaženke Divjak pred Odborom za obrazovanje. Ona će na čelu Ministarstva obrazovanja zamijeniti Pavu Barišića.

Za razliku od svog prethodnika, Blaženka Divjak je cijenjena članica akademske zajednice, što zastupnici nisu propustili spomenuti nekoliko puta tijekom zasjedanja odbora. Usprkos tome nije bila pošteđena mnogobrojnih pitanja, osobito iz oporbenih redova, o kurikularnoj reformi i ljudima koji su joj trenutno na čelu. Ministrica je rekla kako neće pristati na nikakve ucjene o izboru suradnika, bez obzira na to od koga bi mogle doći. HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner prokomentirao je nakon toga da se ministrica ne mora po svaku cijenu riješiti "kočničara" Pave Barišića.

Nakon odgovaranja na brojna pitanja i neodgovaranja na ono najčešće - hoće li dati ostavku u slučaju da u roku od godinu dana ne uspije pokrenuti reformu školstva - Blaženka Divjak je glasovima sedam zastupnika dobila "zeleno svjetlo".

Lovro Kuščević je također dobio sedam glasova Odbora za Ustav i Poslovnik i politički sustav. Najavio je kako će raditi na modernizaciji državne uprave, a najavio je i moguće promjene Zakona o izborima. Zastupnici oporbe tražili su da se izjasni o pločama s HOS-ovim pozdravom "Za dom spremni", a Kuščević je rekao kako će ministarstvo odgovoriti za desetak dana.

Bez rasprave o HNS-ovcu Štromaru


O Predragu Štromaru nije raspravljao nijedan odbor, što je izazvalo kritike zastupnika oporbe. Prisjetili su se i da je Martina Dalić imenovana potpredsjednicom vlade, a da se o njoj nije izjasnio relevantni saborski odbor.

Na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljalo se o povjerenju Davoru Božinoviću, novom ministru unutarnjih poslova. Vjerojatno najpamtljiviji trenutak tijekom trajanja ovog odbora bio je onaj u kojemu je Mostova Ines Strenja Linić upitala ministra je li sudjelovao u Domovinskom ratu, a on je odgovorio: "Bio sam u neborbenom sektoru Ministarstva obrane, od početka Domovinskog rata do veljače 1994."

Saucha se pojavio u zadnji čas


Svi Plenkovićevi kandidati u Saboru su dobili 78 glasova podrške. Premijer je dobio i ruku Tomislava Sauche koji je u Sabor stigao u posljednji tren.

Nakon što je Sabor potvrdio njegove ministre, Plenković je rekao kako je odluka HNS-a da ga podrži bila "mudra i politički korisna". Smatra da je 78 ruku dovoljno da održi stabilnost i da se osigura donošenje zakona u Saboru.

>> Pogledajte kako je prošao današnji buran dan u Saboru

Pogledajte kako je teklo glasanje:



Tijek glasanja: 

19:28
Sjednica je završena, nastavlja se u ponedjeljak.

19:26 Novi ministri položili su prisegu pred Saborom.

19:25 Dražen Bošnjaković novi je ministar pravosuđa. Podržalo ga je 78 zastupnika, dok ih je 46 bilo protiv njegova imenovanja.

19:24 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dobila je podršku 78 zastupnika. Protiv njenog imenovanja glasovalo je 42 zastupnika.

19:23 Marko Pavić, novi ministar rada i mirovinskog sustava, izabran je glasovima 78 zastupnika. Protiv je bilo 46 zastupnika.

19:21 Davor Božinović dobio je podršku 78 zastupnika. 46 zastupnika bilo je protiv. Božinović je novi ministar unutarnjih poslova.

19:20 Lovro Kuščević dobio je podršku 78 zastupnika. 46 ih je bilo protiv. Postao je novi ministar uprave.

19:20 Tomislav Ćorić novi je ministar okoliša. Dobio je jednak broj glasova kao i Štromar i Kuščević. 78 zastupnika glasovalo je za, 45 bilo ih je protiv, a jedan zastupnik bio je suzdržan.

19:19 Glasovanje o povjerenju ministru graditeljstva Predragu Štromaru je završilo. Sa 78 glasova za i 46 protiv Štromar je postao novi ministar.

19:10 Premijer Plenković obratio se medijima. Čestitao je svim kandidatima.

"Čestitam svim kandidatima za ministre na svim saslušanjima na nadležnim odborima kao i većini glasova koje su dobili na odborima, vjerujem da će se na sjednici ta potvrda vidjeti u većinskom broju glasova. Današnja rasprava pokazala je određene trendove kod nekih stranaka koji forsiraju antagonizam, podjele, isključivost i uvrede prema drugim zastupnicima. To nije dobro. Žao mi je što je došlo do neprimjerenih izjava prema zastupnicima nacionalnih manjina, želim napraviti i otklon prema nekim izjavama pa i zastupnika HDZ-a koje se tiču manjinskih zastupnika. Oni su dodana vrijednost i kvaliteta u Saboru, oni su i potvrda da RH temeljem svog Ustava i zakona štiti prava manjina na najvišoj razini. Zato mi je posebno drago da je klub manjina dio naše parlamentarne većine, imamo izvrsnu suradnju i potpora koju smo dobili je izuzetno cijenjena od HDZ-a i mene kao predsjednika vlade. Želim obavijestiti javnost da smo odlučili da zastupnik iz kluba manjina, Furio Radin, preuzme mjesto potpredsjednika Sabora, a tako želimo pokazati poštovanje i očekujemo daljnju konstruktivnu suradnju", rekao je premijer.

Pročitajte više