Pogledajte atmosferu iz Tvornice: Milanović ne priznaje poraz, SDP-ovci nade polažu u MOST

Foto: A.D., Dario Dalmacija/Index

VIŠE od 3,7 milijuna birača danas je imalo priliku glasovati na parlamentarnim izborima i odlučiti tko će voditi zemlju u naredne četiri godine. U 19 sati birališta su zatvorena.

Koalicija "Hrvatska raste", okupljena oko SDP-a, rezultate izlaznih anketa i prve rezultate izbore, koji se očekuju oko 22 sata, čeka u Tvornici kulture.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u pratnji supruge Sanje došao je ujutro glasati na parlamentarnim izborima te je poručio: "Ovo su najvažniji izbori u zadnje četiri godine, sve ovo ranije je bilo samo igra. Ovo je pravi posao". 

Tijek izborne noći pratite na Indexu

01:40 Svi su se razišli

01:15 Gotovo svi su se razišli, u stožeru je ostala svega šačica SDP-ovaca, koji su s odobravanjem dočekali najnovije rezultate izbora, prema kojima su izjednačeni s HDZ-om.

00:45 "Ovo pokazuje da Hrvatska traži nešto novo. To što je MOST dobio toliko mandata govori o tome da naši građani traže nešto novo. Je li to pravi put, pokazat će vrijeme. Ponovni izbori će nas izluditi sve zajedno, tako da to ne bi bilo dobro", kazala je Anka Mrak Taritaš.

00:33 Zoran Milanović održao je kratki govor u stožeru 15 minuta nakon ponoći i oduševio okupljene. Opširnije

23:57 Skoro je ponoć, a Milanović jos nije dosao u stožer. Alex Brownn se počeo nervozno muvati

23:53 "Petrov će se tek obratiti predsjednicima stranka, ali to će biti tek kada budu poznati svi rezultati. Duboko vjerujem da do novih izbora neće doći. Do druge obale može se samo preko Mosta, oni drže ključ. Nadam se da će moći pomoć da nastavimo u smjeru u kojem je išla Milanovićeva anketa. Mislim da je Most dobio nešto više mandata nego su to ankete predviđale. Između Mosta i Hrvatske raste nema razlika, oni žele da Hrvatska ide naprijed.

Mi smo u Hrvatskoj kad nam se doda IDS osvojili mandat više, a sad ako će dijaspora određivati vladu onda to na referendumu treba pitati je li žele da im dijaspora određuje vladu. Nacionalne manjine će pričekati da jedna ili druga strana pridobije većinu i onda će se prikloniti njima, nacionalne manjine nemaju što raditi u oporbi", komentirao je Stazić.

23:41 "Ako izuzmemo glasove dijaspore, mi smo u Hrvatskoj isti. Vjerujem da ćemo s MOST-om složiti jednu stabilnu koaliciju", izjavio je Siniša Hajdaš Dončić.

23:19 Nakon DIP-ove objave rezultata s prvih 18 posto obrađenih mjesta u SDP-ovu je stožeru raspoloženje vidno "splasnulo", no kako su počeli pristizati za koaliciju Hrvatska raste povoljniji rezultati, raslo je i raspoloženje, a okupljeni su u jednom času čak počeli skandirati "pobjeda, pobjeda".

23:07 "Rezultati se mijenjaju iz trenutka u tenutak. Vidjelo se da gradjani daju povjerenje mostu. To je poruka svima nama, ne samo vladi nego i drugim strankama. Mi smo otvoreni za razgovore s MOST-om", poručio je Mirando Mrsić.

22:57 Josip Leko kometirao je mogućnost velike koalicije: "Riječ je o hrvatskim interesima i budućnosti, a ne o mojem ili bilo čijem interesu. Oni koji ne budu tražili konzenzus na ciljevima...Važno je spomenuti da smo prezadužena zemlja, velika nezaposlenost...Ima tema gdje trebamo tražiti konzensus. Vrlo je važno tražiti okupljanje političkih stranaka. Ja vjerujem u razumnost i razboritost hrvatske politike da će ovo znati tumačiti"

22:50 Nakon objave novih rezultata, koji pokazuju da se topi prednost HDZ-a, u stožeru je zavladao urnebes. Sve grmi od aplauza, nazdravlja se i urla.

22:45 "Treba pricekati do kraja. Nije nas napustio optimizam. Bilo bi nam drago da most ostane principijelan i da razgovaramo o reformama. Ne vidim kako bi most mogao ici u koaliciju s HDZ-om koji je dvapyt opljackao hrvatsku. Nadam se da ce ostati homogeni", kaže Milanka Opačić.

22:23 Atmosfera je i dalje pozitivna nakon prve objave dipa, telefoni su užareni i svi komentiraju kako je postotak još uvijek malen za neke zaključke.

22:16 "Mislim da je neprimjereno dizati bilo kakvu euforiju, naša koalicija skupa sa IDS-om ima 57 mandata u ovom trenutku. Tko god bude sastavljao buduću vladu morat će smireno i racionalno pregovarati s Mostom. Tko u tome bude uspješniji sastavljat će vladu. Nisam večeras bila u kontaktu s nikim iz Mosta. Oni kao jedna nova opcija odlučuju o budućoj hrvatskoj vladi", kazala je Vesna Pusić.

22:11 Kako javlja Indexov novinar u SDP-ovom stožeru, nije bilo velike reakcije. Kao da rezultati nisu ni objavljeni. Nitko ni ne prati što se događa. Zabavljeni su međusobnim pričama

22:10 "Ajmo sačekati konačne rezultate, a onda i ozbiljne pregovore o konstituiranje vlade. Preuzeli smo devastiranu Hrvatsku i trebalo je krvavo raditi. Kad je HDZ bio na vlasti mi smo ih debelo pobijedili na izborima.

Zadovoljan sam rezultatima u Osijeku, pogotovo neuspjehom HDSSB-a", kazao je Vrdoljak.

21:46 "Ja sam relativno zadovoljan jer smo proteklih mjeseci uspjeli osigurati rast Hrvatske i naše koalicije i sada smo tu gdje jesmo, jednaki s HDZ-om i u prilici da formiramo vladu. Naravno, s MOSTOM.

Ozbiljni su razgovori, moguća potpora u saboru u fomriranju vlade. Prekjučer smo u Splitu jasno pozvali MOST na suradnju, na gradilištu mosta Čiovo. To je bio naš otvoren poziv na razgovor i formiranje vlade. Sad ne možemo razgovarati što nudimo, nego o tome koje su ključne odrednice programa. Pokazali smo da možemo, riječ je o odgovornoj i poštenoj vladi koja je zatvorila jedan ozbiljan razvojni ciklus u Hrvatskoj i mislimo da uz to možemo graditi budućnsot zemlje.

Ukoliko MOST iskaže namjeru da bude dio vlade mislim da će po snazi ukoliko se zadrže ovakvi rezultati oni zaslužiti i najviše funckije u vladi", kazao je Branko Grčić.

21:45 "Hvala Bogu, kampanja je završila. Sutra počinje novi život, kampanja se vodila na razini retorike. Ocjena rezultata, ne možemo je dati jer nemamo rezultate. Možemo komentirati neke poruke. Nitko nije dobio povjerenje građana, svatko će trebati tražiti neka savezništva. HDZ još vodi kampanju. Ja sam zaista zaprepašten da u izbornoj noći vodimo kampanju jedni protiv drugih. Bez obzira na rezultat SDP je dobio priznanje do hrvatskih građana, a nitko nije dobio potvrdu da može voditi državu bez novih dogovora. Mislim da SDP može sa Mostom, mi smo zainteresirani za modernizaciju Hrvatske u svim područjima. Mi smo svjesni da moramo raditi reforme, samo je pitanje je li moramo raditi revolucionarne reforme ili moramo održati stabilnost. Moramo naći rješenja koja su održiva", kazao je Josip Leko.

21:40 "Kod njih su halucinacije uobičajena stvar, u ovom trenutku kad ankete kažu da smo izjednačeni, a oni pričaju o dodatnih 9,10 mandata. Mislim da nakon ove sramote koje su doživjeli od strane koalicije Karamarko treba dati ostavku.

Čestitam MOSTU koji ih je pobijedio u nemoralnim ponudama.

Hrvatska je dala veliku lekciju njima, najavljivali su dvotrećinsku većinu, sad najavljuju da će dobiti izbore. Ali ja moram reći da je bolja Hrvatska pobijedila.

Tri godine smo čistili njihov kaos i nered, naravno da to ne možete nadoknaditi u godini izlaska iz recesiji. Definitivno je Hrvatska rekla ne stranci koja gazi zemlju", poručio je Ostojić HDZ-ovcima.

21:24 Maras i Bauk u teškoj matematici. Računaju granične mandate po izlaznim anketama



21:15 Ministar Matić opet je primio prijenje smrću: Opširnije

21:11 "Po meni je najvažnije da su građani odbili onu opciju koja je nudila gaženje, koja je bila spremna obračunat se s neistomišljenicima. SDP je napravio svoj dio posla, bile su najave da će HDZ imat apsolutnu većinu, sad smo u egalu. Čestitao sam Mostu na rezultatu, smatram da su zaslužili. Oni spadaju u onu opciju koja je bila bolja od stranke koja je imala ogromnu prednost po anketama. Rezultat Živog zida je prilično skroman. Kad uzmete IDS, SDP, one koji bi mogli zajednički nešto raditi, večeras ćemo imati dugu noć dok čekamo rezultate koji će, siguran sam, biti pozitivni za Hrvatsku", kazao je Ostojić.

"Jasno je da su birači rekli dan ema povratka na staro i rekli su ne HDZ-u. Što se tiče koliko će tko imati mandati to ćemo svi znati prvo u 22 sata, a onda u ponoć kad DIP objavi", kazao je Grbin. "I SDP I MOST dobili su veliko povjerenje birača, dobili su odgovornost, a ovdje je bitno gurnuti Hrvatsku naprijed. Hrvate zanimaju reforme, to je ono što govori MOST, a to je ono što je SDP govorio i u kampanji i četiri godine u Saboru. Svaka koalicija bit će koalicija koja će se bazirati na programima, vrijednostima i napretku zemlje", dodao je.

21:10 Što se jede u stožeru? Finger food, kanapei u pristojnim kolicinama. Kako nema puno političara novinari se uspijevaju najesti. Pravi hit su burekići veličine malog prsta

20:53 "Sastavljanje većine bi se moglo protegnuti duboko u 12 mjesec. Izlazne ankete su dobre, ali

ni na jednim izborima dosad nasi rezultati nisu bili bolji od njih. Obično padamo", kazao je Ivan Račan.

"Iza nas je dramatičan mandat koji nije doprinijeo razvoju političkih odnosa. Cini se da veliki broj građana očekuje Mesiju da dođe i riješi sve njihove probleme. Oni imaju pravo na to, ali Mesija nece doci. Ne vidim način da Most ispuni sve ono sto je obecao pogotovo sto medju sobom imaju ljude koji su u vladi Jadranke Kosor uvodili harač", kazao je Silvano Hrelja.

20:33 "Pa očito da crne košulje Branimiru Glavašu nisu donijele ništa, čak se smanjio broj mandata. O tome hoćemo li razgovarati s HDSSB-om, vidjet ćemo rezultate, ali mislim da nam oni neće trebati. Bit će zastava, oko 22 sata će doći više ljudi. Mahanje zastava nije samo izraz domoljublja, to nije ono što radi samo HDZ, nitko nema privilegiju nad domoljubljem", kazao je Mrsić za N1.

20:20 "Da nam je netko netko jutros ponudio ovakve rezultate odmah bismo potpisali. Mostovi mandati pokazuju kako nema povratka za staru. Samo se nadam da će se postizborne koalicije sklapati iznad, a ne ispod stola kako to HDZ voli", kazao je Arsen Bauk.



"Znali smo da će bit bitka za svaki glas i da će postizborna koalicija biti odlučujuća. Koalicija sa HDZ-om nije moguća. Mi smo već neke reforme napravili, puno smo toga napravili, izvukli smo Hrvatsku iz recesije i svatko tko želi dobro Hrvatskoj je dobrodošao. Kad budu prvi službeni rezultati moći ćemo govoriti o tome s kim ćemo krenuti u razgovor", kaže Milanka Opačić.

"Ovo su izlazni rezultati, trebamo pričekati rezultate Dip-A. Most je iznenađenje i nije iznenađenje jer je bilo vidljivo raspoloženje građana koje je išlo u prilog Mostu. Mi smo u našoj kampšanji isticali razliku između nas i HDZ-a, a sa druge strane smo govorili ot tome što smo napravili. Koalicija sa HDZ-om nije moguća", kaže Mirando Mrsić.

20:05 Nikad manje ljudi na doceku rezultata. Jšs uvijek je više novinara nego SDP-ovaca, od koalicijskih partnera nema nikoga. U Tvornici se nalazi maksimalno stotinjak ljudi. HNS-ovci dolaze iza 21 sat.

19:47 "Ovo su izlazne ankete, sa njima valja biti oprezan. Mislim da možemo biti zadovoljni. Mi smo praktički izjednačeni sa Domoljubnom koalicijom. Vjerujem da će sve biti u redu što se tiče SDP-a. Most je na 18 mandata, vidjelo se zadnjih tjedana da rastu. Koliko su jaka politička opcija treba tek vidjeti", kazala je Gordana Sobol.

19:35 "Ova tri mandata su realna, mi smo ponudili građanima program decentralizacije. Liberalno lijevi centar je naša opcija za koaliciju, nećemo koalirati s desnicom ni crnokošuljašima", kazao je za Novu TV Boris Miletić iz IDS-a.

19:30 "Trend koji smo i očekivali, bitka za svaki mandat, svaki glas, bit će ovo dugačka noć dok se ne prebroje svi listići. Otvoreni smo za sve razgovore o budućnosti Hrvatske, ne o podjeli fotelja", poručila je Milanka Opačić.

19:15 Siniša Hajdaš Dončić kazao je da mu ovo nije iznenađenje i da je zadovoljan rezultatom. "Naši mandati našig partnera daju nam dobar rezultat", kazao je i dodao da očekuje razgovore s MOST-om. "Naši programi su slični i vjerujem da ćemo s njima naći zajedničku platformu", kazao je.

19:20 Peđa Grbin kazao je da "sve ono što MOST hoće, mi možemo potpisati. To je desnica kakvu Hrvatska treba".

19:12 "Vidjet ćemo još. Ovo će biti duga noć. Veseli me veliko povjerenje građana nasuprot anketama od prije 6 mjeseci po kojima je HDZ tvrdio da že imati 20 mandata prednosti. Očekujem da će u nekim jedinicama rezultati biti drugačiji. Naprimjer u desetoj. Na svakim izborima neka treća opcija ponešto osvoji, nekad su to bili laburisti, a sada Most ili Živi zid. Ne bih predviđao kome će se oni prikloniti", komentirao je Gordan Maras. "Mirela Holy i Josipović su jedna tužna priča. Uzeli su nam 3, odnosno 2 posto za ništa", dodao je.

19:05 "Gdje smo bili prije 10 mjeseci, ovo je odlično", komentirao je ispod glasa jedan zagrebači SDP-ovac.

"Ovo su izlazne, treba čekati službene. Ovo su puno bolji rezultati nego što se činilo prije šest mjeseci. Izlaznost je uvijek dobra, ne bi spekulirao za koga je to dobro, dobro je za sve. Građani su iskoristili svoje demokratsko pravo. Most je bio u uzlaznoj putanji, to se vidjelo po raspoloženju građana. Pričekajmo rezultate pa ćemo dalje razgovarati", izjavio je Mirando Mrsić.

19:03 Mlaki pljesak prati objavu izlaznih anketa.

18:53 U tvornicu je stigao Alex Brown, siva eminencija kampanje

18:45 Napetost ne raste. U Tvornici još uvijek samo novinari i zaštitari. SDP-ovce se može vidjeti u tragovima ili na velikom platnu gdje se vrte promotivni filmići.

18:40 20 minuta prije zatvaranja birališta Tvornica je gotovo prazna, ministri su smješteni u VIP dio koji je nedostupan novinarima, na katu unutar velikog pogona je pripremljena hrana

18:30 U Tvornici kulture u kojoj koalicija Hrvatska raste dočekuje izborne rezultate zatvaranje birališta dočekuju samo novinari i jako malo stranačkih aktivista.

Čini se kao da će se prve izlazne ankete objaviti tek za nekoliko sati,. a ne za manje od pola sata. Na licima rijetkih SDP-ovaca vidljiva je nervoza. Ipak, lozinku za pristup bežičnoj mreži su postavili prilično optimistično. Ime mreže je HrvatskaRaste, a lozinka pobjeda2015.

> TIJEK IZBORNE NOĆI PRATITE NA INDEXU!

> Uživo iz HDZ-ovog stožera

> Uživo iz Bandićevog stožera

> Uživo iz stožera MOST-a

> Analitičari: Izlazne ankete su prilično točne ako se naprave dobro, iako nisu savršene

Pročitajte više