VIDEO Martina Dalić: Todorić i uprava su vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga

Foto: FAH

POTPREDSJEDNICA vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić je u sjedištu Ministarstva dala izjavu za medije, nakon objave revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor.

Na press konferenciji o objavljenim revidiranim izvješćima Agrokora, Ramljak je rekao da je podignuo kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u kompaniji.

>> VIDEO Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv Todorića i odgovornih osoba u Agrokoru




Pisani tijek obraćanja možete vidjeti ovdje

"Podaci koji su danas predstavljeni za Agrokor i konsolidiranu grupu Agrokor, koju je revidirala revizorska kuća, u ogromnoj su razlici u odnosu na ono što je Todorić prikazivao u svojim financijskim izvještajima. Ta ogromna razlika jasno pokazuje zbog čega je Todorić s cijelom upravom zatražio primjenu zakona o sistemski značajnim tvrtkama. Todorić i uprava su očigledno vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga. To pravo stanje, koje su očigledno dugo prikazivali na neistinit i lažan način, služilo je za dobivanje kredita i osiguravanje financijskih sredstava. Očigledno, sve do trenutka dok to dalje nije bilo moguće. Ovo je konačna potvrda koliko je zakon pridonio očuvanju stabilnosti jer je cijela Agrokor grupa bila zrela za stečaj. Primjenom zakona je očuvana stabilnost gospodarstva. Danas, gledajući financijske izvještaje, rast ne bi bio moguć. Ono što građani trebaju razumjeti, izvješća se odnose na početno stanje. Na stanje koje smo prevladali. Rezultat izvanredne uprave je stabiliziranje Agrokora i pozitivni trendovi u poslovanju pojedinačnih kompanija. Upravo očuvanje vrijednosti koje je osigurala izvanredna uprava je najbolji zalog i ulog u uspješno postizanje nagodbe s vjerovnicima. To će biti težak proces. Ono što je u ovom trenutku bitno je da je potrebno u samom Agrokoru okrenuti se prema postizanju rokova.


Ono što smo danas vidjeli je revizorsko izvješće. Zašto banke koje su stručne u analizi nisu opazile nedostatke i probleme, ne znam.

Nije htjela navesti imena

Svatko u ovome procesu ima pravo štititi svoja prava, to znači da ima pravo tražiti pravnu zaštitu svojih interesa. Kako će se završiti neki pravni postupci, to ne znam. Činjenica da je netko pokrenuo postupak, ne znači da će ga dobiti. Zakon o izvanrednoj upravi je napravljen u skladu s ustavnim načelima u ovako teškim situacijama za cijelo gospodarstvo. Zakon su pisali ljudi iz Ministarstva gospodarstva i pravosuđa, a konzultirani su svi stručnjaci. Zakon nije pisalo nikakvo privatno pravno društvo. Neću navesti imena stručnjaka jer su konzultirani s obzirom na svoje stručnosti na isti način kao što se konzultiraju prilikom izrade bilo kojeg drugog zakona. On danas predstavlja sastavni dio pravnog okvira RH. Da ga nije bilo, razgovarali bi o nezaposlenim ljudima i vraćanju Hrvatske u recesiju.

Zbog čega inzistirate na tim imenima? Zakon donesen u saboru ni na koji način ne može biti sporan. Nikakvih kontakata s direktorima Agrokora nije bilo, sve dok Todorić nije sam zatražio sastanak u vladi. Ja razgovaram s mnogim direktorima i gospodarstvenicima, ali s Todorićem prilike za to nije bilo.

Ramljak je rekao da je sukladno izvješću koji je prezentirao poduzeo zakonom propisane radnje. Ja to razumijem kao dio uprave Agrokora. Očekujemo da i dalje poduzima sve zakonom prepisane radnje. Ova izvješća jasno i nedvojbeno pokazuju da je Todorić i uprava Agrokora odgovoran i kriv za sve što se događalo  i grupu Agrokora dovelo na rub stečaja. Ono što se pojavljuje na blogovima, ići će svojim tijekom. Prezentacija je pokazala dubinu i težinu problema koja je bila u Agrokoru i s kojom se suočila izvanredna uprava", rekla je Dalić.

Nije htjela komentirati ništa vezano uz ministra Zdravka Marića. 

 

Pročitajte više