UŽIVO Plenković na sjednici vlade: Ovo je znak klimatskih promjena

Danas se održava sjednica vlade.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković poručio je da je nevrijeme jučer pogodilo čak 14 županija. Ozlijeđeno je više od 60 osoba, smrtno su stradale četiri osobe.

"Izražavamo žaljenje i sućut njihovim obiteljima", poručio je Plenković, zaželjevši svim ozlijeđenima brz oporavak.

Rekao je da će vlada pomoći u saniranju šteta.

“Ovo je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu. Palo je 20-35 litara po metru kvadratnom u svega 10 minuta. Udari vjetra bili su olujni, na granici orkanskih”, rekao je Plenković, dodajući da se klimatske promjene ubrzavaju.

“Ovo je novi znak sve razornijih klimatskih promjena koje ne pogađaju samo Hrvatsku i Europu, nego cijeli svijet. Klimatske promjene ubrzavaju i više i brže nego što smo možda očekivali. Potrebno je da kao društvo postanemo svjesniji naše ukupne odgovornosti”, kazao je, prenosi N1. Dodao je da će se nastaviti pripreme za takve događaje u budućnosti.

Kratko je komentirao i izvanrednu sjednicu sabora.

“Što se tiče izvanrednog zasjedanja sabora, stav vlade je jasan. Sjednica će se održati. Ta će sjednica biti sutra. Dvije teme koje je predsjednik stavio su teme koje mi rješavamo stalno. Svakodnevno se bavimo pitanjem štrajka u pravosuđu. Ministar Malenica traži rješenje na dnevnoj bazi”, rekao je Plenković.

Sjednicu vlade uživo pratite na vrhu članka. 

Uskoro opširnije

Pročitajte više