UŽIVO SA SVJETSKIH BURZI Kaos zbog Trumpa

Foto: Bloomberg

VODSTVO Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u snažno je uzdrmalo globalna financijska tržišta - meksički pesos snažno je pao, cijena zlata raste, a u pod pritiskom su i dionička tržišta.

Iako se očekivao oštar pad europskih burzi situacija se ipak smiruje nakon prvotnog šoka.
Londonski FTSE 100 indeks, u minusu je 1,33 posto, dok se uoči otvaranja trgovanja očekivao pad od preko 4 posto.

Francuski CAC 40 imao je snažniji pad, od 2,52 posto, no i to je daleko od očekivanog pada prije otvaranja.

S obzirom na Trumpove negativne stavove o ugovorima o slobodnoj trgovini, pod pritiskom su kompanije koje se bave logistikom i transportom. Dionica danskog Maerska imala je snažan pad.

Komentar analitičara: Trump nezadovoljan ugovorima o slobodnoj trgovini

Donald Trump u svojim predizbornim nastupima isticao je nezadovoljstvo ugovorima o slobodnoj trgovini, a na mjestu predsjednika SAD-a to bi značilo moguće slabljenje globalnog rasta i stoga smanjenje potreba za sirovinama koje ovise o potražnji radi pokretanja globalnog gospodarskog 'stroja'. Trump je također za fosilna goriva, a takva politika bi značila potražnju za sirovom naftom. No istovremeno želi poništiti postojeći dogovor s Iranom i ponovno uvesti sankcije, a to ipak ide u korist globalnoj cijeni nafte. Kako se finaliziraju rezultati glasanja u SAD-u, na financijskim tržištima su cijene bakra i nafte tipa WTI pod pritiskom, bez obzira na podršku koju imaju zbog slabijeg dolara, poručuju iz Saxo banke.

"Trumpova pobjeda vjerojatno znači manji rizik od Fedovog povećanja kamatne stope u prosincu u SAD-u, a glasine o povećanom riziku za recesiju, s inflacijskim pritiscima i u kombinaciji sa slabijim dolarom, sveukupno znači podršku za zlato i mogući rast cijene te plemenite kovine. Srebro i platina ipak osjećaju slabije efekte, prvenstveno jer su vezani za industrijske metale", poručuje Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

Dobitnici jutrošnjeg trgovanja su dionice kompanija povezane s plemenitim metalima - srebrom i zlatom.

Europske burze, barem kako izgledaju podaci uoči početka trgovanja, čekaju oštri padovi.

Londonski FTSE 100 indeks mogao bi na otvaranju potonuti za 4,1 posto, njemački DAX 4,3 posto, dok bi francuski CAC40 mogao odmah na početku trgovanja pasti za 4,2 posto.


Cijena zlata u porastu

Futuresi na američki dionički indeks S&P 500 pali su za 5 posto - do dozvoljenog limita.

Futuresi na londonski FTSE 100, noćas su bili u minusu su 3,4 posto, dok je azijski MSCI Asia Pacific indeks pao za 2,6 posto.

Cijena zlata je porasla za 3,1 posto, što je najveći rast od Brexita, s obzirom da se taj plemeniti metal doživljava kao sigurno utočište. 


Uskoro opširnije

Pročitajte više