UŽIVO Sabor zasjeda u Ininoj zgradi, zbog koronavirusa može biti samo 28 zastupnika

Screenshot: Saborska TV

MINUTOM šutnje za Anamariju, 15-godišnjakinju stradalu u nedjeljnom potresu u Zagrebu, Hrvatski sabor u srijedu je nastavio rad u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici, jer je saborska zgrada u potresu pretrpjela oštećenja. "Neka je Anamariji laka hrvatska zemlja", rekao je predsjednik sabora Gordan Jandroković.  

Sabor zasjeda u podrumu Inine zgrade koja za Hrvatsku ima povijesno značenje. Sabor je u njoj 1991. donio odluku o raskidu svih veza s Jugoslavijom. Zastupnici poštuju stroge mjere zaštite od zaraze koronavirusa, raspršeni su po dvorani u kojoj su samo stolice, nema stolova.

Jandroković je zastupnike u dvorani obavijestio da mogu biti maksimalno po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova. To znači da u dvorani istovremeno može biti samo 28 zastupnika. Doduše, nije da ih je bilo mnogo više na zasjedanjima u dvorani u kojoj ih može biti 150. 

Zasjedanje sabora u neobičnim okolnostima možete uživo pratiti ovdje:

Kad dođe do glasanja, glasat će se na način da će 50 zastupnika biti u prvoj, isto toliko u drugoj, pa u trećoj skupini, najavio je.

Zastupnike je zamolio za odgovornost i ozbiljnost.

"Htio bih da pokažemo da Hrvatski sabor može kvalitetno i odgovorno odigrati svoju ulogu, naša je glavna zadaća donošenje zakona", rekao je predsjednik sabora zastupnicima.

Pročitajte više