UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Migranti u Libiji zatočeni, bičevani, paljeni uljem i vatrom

Screenshot: YouTube
 
OČAJNE obitelji sudanskih migranata objavile su na internetu uznemirujuće snimke njihovog mučenja u Libiji, koje su im poslali trgovci ljudima koji ih ucjenjuju za novac.
 
CNN je objavio uznemirujuće snimke koje prikazuju bičevanje migranata te mučenje vrućim uljem i vatrom. Trgovci ljudima slali su snimke obiteljima i zahtijevali novac u zamjenu za oslobađanje migranata. Obitelji migranata iz Sudana izjavile su za CNN da su objavile snimke kako bi podigle svijest o stravičnoj situaciji u Libiji.
 
Upozoravamo čitatelje da su prizori na snimci vrlo uznemirujući.

 

 
Nekoliko dana nakon objave snimki, libijske specijalne snage pronašle su mjesto na kojem su migranti bili zatočeni, objavila je libijska vlada. Specijalne snage su izjavile da su u gradu Sirteu u srijedu uhitile četvoricu muškaraca osumnjičenih za mučenje te oslobodile osmoricu otetih i mučenih Sudanaca sa snimki.
 
Globalna kriminalna mreža
 
Novinarka CNN-a izjavila je kako su objavili samo neke prizore mučenja migranata jer su ostali bili "previše užasavajući" za prikazivanje. Naglasila je kako je CNN-ova istraga pokazala da se radi o "globalnoj kriminalnoj mreži" koja je još uvijek aktivna. Istraga je pokrenuta nakon objave šokantne snimke prodaje migranata u roblje u Libiji.

>>UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Migrante u Libiji na dražbama prodaju u ropstvo: "Ovaj je jak, može kopati"
 
Sudansko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je pozvalo libijsku ambasadu u Sudanu da izvijesti o napretku istrage te upozorilo svoje državljane da ne pokušavaju doći do Europe ilegalnim migrantskim putem kroz Libiju.
 
Optužbe protiv EU-a
 
Migranti u Libiji već godinama postaju žrtve trgovine ljudima, mučenja i zlostavljanja. Humanitarne organizacije optužile su prošlog mjeseca europske vlade da sudjeluju u mučenju i zarobljavanju migranata u Libiji tako što podupiru libijsku obalnu stražu, koja sprečava migrante u prijelazu Sredozemnog mora i vraća ih u kampove, gdje su podvrgnuti nasilju, zlostavljanju i izgladnjivanju.
 
>>Amnesty International optužio EU zbog mučenja migranata u Libiji: "Imamo dokaze za sud" 
 
Glasnogovornik Europske komisije rekao je CNN-u da "institucije Europske unije rade na spašavanju života, kratko i jasno". 

Pročitajte više