UZNEMIRUJUĆE Rusi ostavljaju leševe svojih vojnika za sobom: "Tretiraju ih kao smeće"

Screenshot: BBC

KAD su njihovi psi počeli uporno kopati na jednom mjestu u šumi, mještani Zavalivke pozvali su nadležne službe.

Ukrajinska vojna ekipa ubrzo je stigla na mjesto događaja u bijelim zaštitnim odijelima, pažljivo uklanjajući gornji sloj zemlje. Otkrili su tijelo muškarca, okrenuto licem prema dolje, a noge su mu bile čudno savijene ispod tijela. Po njegovoj se uniformi vidjelo da je ruski vojnik.

Tjednima nakon što nisu uspjeli zauzeti glavni grad Ukrajine, posmrtne ostatke ruskih vojnika još uvijek se pronalazi oko sela kroz koja su prošli ili koja su zauzeli u blizini Kijeva. Međutim, Ukrajina tvrdi kako Rusija pokazuje malo interesa da ih vrati, piše BBC.

Upozoravamo: Snimka je uznemirujuća, gledajte je na vlastitu odgovornost

Iz groba u šumi tijelo je prebačeno u vlak-hladnjaču na periferiji Kijeva, koji sada djeluje kao mobilna mrtvačnica za poginule ruske vojnike. Bijele plastične vreće označene su brojevima, a ne imenima, a na dan kada su ih posjetili BBC-jevi reporteri bilo ih je najmanje 137 naslaganih u dva vagona.

"Ovaj bar ima šansu da se vrati kući"

Ukrajinci pokušavaju identificirati mrtve. Na tijelu koje je upravo dovezeno, forenzičari su pronašli dvije bankovne kartice, kao i oznake ruske motorizirane brigade. "Ovaj barem ima šansu da se vrati kući", rekao je šef ove službe, pokazujući zaprljani dio majice s otisnutim logom ruske vojske.

Nekoliko trenutaka kasnije potvrđeno je da poginuli vojnik potječe iz Sibira te da je bio mlad i oženjen. Pokraj vreće s njegovim tijelom postavljena je crno-bijela fotografija s njegovog profila na društvenim mrežama.

"Svoje ljude tretiraju kao smeće"

Rusija se ponosi sloganom "Ne napuštamo svoje". I ruski predsjednik Vladimir Putin opravdavao je invaziju na Ukrajinu tvrdeći da je ljudima koji govore ruski potrebna zaštita. Čini se da se to obećanje ne odnosi toliko na same ruske vojnike.

"Tijela koja smo pronašli pokazuju da ljude tretiraju kao smeće, kao topovsko meso. Njima ne trebaju njihovi vojnici. Bacaju ih ovamo u borbu, potom se povlače i ostavljaju tijela", rekao je pukovnik Volodimir Ljamzin za BBC.

Ne znamo kako je mladi vojnik u šumi napušten. Mještani Zavalivke kažu da su se u to vrijeme uglavnom skrivali u podrumima od granatiranja pa pretpostavljaju da je ozlijeđen i da se izgubio kad je njegova postrojba bila prisiljena na povlačenje. Mnogi ruski vojnici koji su sudjelovali u napadu na Kijev bili su mladi i neiskusni. Vjerojatno su bježali pred vatrom.

"Proveli smo jednu zamjenu. Spremni smo ih sve vratiti jer želimo i naše mrtve. Kucamo na sva vrata, ali nema odgovora, nema dijaloga", kaže pukovnik Ljamzin objašnjavajući da je ruska strana dostavila popis mrtvih vojnika koje je htjela povratiti.

Nije samo ruski problem nego i ukrajinski

Kašnjenje u prikupljanju tijela nije jedinstveno samo za Rusiju. Nijedna strana u ovom ratu nije otvorena o broju pretrpljenih žrtava. BBC je razgovarao s nekoliko ukrajinskih obitelji koje kažu da se njihova vlada nije iskazala u izvlačenju tijela ukrajinskih vojnika s bojnog polja.

Jedna žena, kojoj su suborci njezina supruga rekli da je poginuo, objasnila je da je pokušavala povratiti njegovo tijelo gotovo tri mjeseca. No u Ukrajini se neprestano otkrivaju nova ruska tijela.

Neposredno uz cestu u Sitnjakiju, seoski starješina kaže da je najmanje 10 ruskih vojnika ubijeno i ostavljeno u ožujku, a vjerojatno ih je bilo i više. Njihova kolona je upala u zasjedu nakon što su se izgubili zato što su mještani su uklonili i promijenili prometne znakove.

Bitka je bila žestoka. Ono što je na tom mjestu nekoć bio restoran uz cestu, sada je gomila ruševina, komad zida i golemi akvarij koji je nekako preživio napad. Leci u ruševinama pozivaju ruske vojnike da se predaju i spase svoje živote te poštede krv ukrajinske djece.

"U početku mi je bilo žao Rusa, ali nakon Buče i Irpina..."

Starješina sela kaže da su mještani pokopali Ruse nakon bitke iz sanitarnih razloga. Naime, većina ruskih vojnika raznesena je u komade. Nije smio pokazati grobove dok djelatnici pukovnika Ljamzina ne stignu ekshumirati ovo mjesto.

Mještanin koji u blizini sadi ciklu potvrđuje da su Rusi ubijeni uz glavnu cestu. "Nije humano napustiti vojnika, ne pokopati ga", kaže Mikola oslanjajući se na lopatu. Njegov sin je u ukrajinskoj vojsci.

"Mojoj je ženi u početku bilo žao Rusa, ali onda smo saznali što su ovdje radili", kaže Mikola, misleći na strijeljanje nenaoružanih civila u mjestima poput Buče i Irpina, pa dodaje: "Nikome nije žao Rusa nakon toga."

Spaljene olupine ruskih tenkova još uvijek se mogu vidjeti na glavnim cestama prema Kijevu. Svakih nekoliko sekundi automobili se zaustavljaju i obitelji izlaze na fotografiranje, a djeca se penju po tenkovima. Prizor djeluje nekako katarzično. Neki dan je BBC-jev reporter gledao čovjeka kako vježba dižući cijev tenka gore-dolje, iznad glave, kao da diže utege.

Netko u Rusiji sigurno traži tijela ostavljena po Ukrajini 

Ali istoga dana, samo nekoliko koraka preko ceste, bili su vidljivi ljudski ostaci, pougljeni komad kralježnice i komadić stopala. Kad je vjetar popustio, osjetio se miris smrti. Najvjerojatnije se radilo o muškarcu ubijenom u jednom od obližnjih tenkova.

Vlak-hladnjača u Kijevu se još uvijek puni, a ima ih još u drugim gradovima blizu linije fronta. Za ukrajinsku vojsku koja prikuplja i čuva tijela, ovi prizori izazivaju malo suosjećanja. Mrtva tijela pripadaju neprijateljskim vojnicima - osvajačima.

Ali u Rusiji netko negdje sigurno traži svakoga od njih.

Pročitajte više