Maloljetnice tukle vršnjakinju i sve snimale. Odvjetnik: Mogu se smjestiti u ustanovu

Foto: screenshot

UZNEMIRUJUĆA snimka vršnjačkog nasilja u Splitu, koja je u nedjelju odjeknula društvenim mrežama, zgrozila je javnost. Na snimci se vidi kako jedna djevojka kleči dok je dvije udaraju i vrijeđaju, a četvrta je sve snimala. 

Sadržaj vršnjačkog nasilja među maloljetnicama proširio se na društvenim mrežama nakon čega je velik broj građana slučaj prijavio policiji online putem Redbuttona, koji se bavi istraživanjem kaznenih djela prema djeci. Policija koja provodi kriminalističko istraživanje uputila je apel kako dijeljenjem snimke ne bi došlo do sekundarne viktimizacije žrtve. 

Psihologinja: Mladi danas žele biti nasilni heroji

Svako peto dijete u Hrvatskoj žrtva je nekog oblika nasilja, a svako treće onog internetskog putem društvenih mreža. Prema podacima Ureda pravobraniteljice za djecu, u 2022. godini zabilježeno je dvostruko više prijava vršnjačkog nasilja u odnosu na prethodnu godinu. 

Psihologinja Gordana Buljan Flander, koja četrdeset godina radi na prevenciji nasilja, istaknula je kako se moglo očekivati širenje nasilja među mladima s obzirom na to da im odrasli daju za primjer takav model ponašanja. Kao problem istaknula je i želju mladih da budu primijećeni. 

"Nasiljem i reproduciranjem takvog sadržaja na društvenim mrežama mladi postaju vidljivi. Njima je u adolescentnoj dobi jako bitno da budu vidljivi ovdje i sada i da dobiju lajk. Kad im kažeš što će biti u budućnosti, njima nije važno, njima je važno što će biti danas. I zato oni to i snimaju da bi bili nasilni heroji", objašnjava psihologinja Buljan Flander. 

"Sve je više nasilja koje je postalo okrutnije"

Na uznemirujućoj snimci je vidljivo kako dvije maloljetne djevojke fizički i psihički zlostavljaju vršnjakinju dok treća sve snima. Žrtva je od jedne djevojke zadobila jak udarac u kralježnicu zbog kojeg je pala i udarila licem o tlo, no osobu iza kamere taj čin nije uznemirio niti spriječio da nastavi snimati i ne pruži pomoć djevojki. 

Foto: shutterstock/ ilustracija

"Sve je više nasilja koje je postalo okrutnije, posebice od kada su društvene mreže postale popularne. Ovdje je definitivno vidljiv nedostatak empatije kod djevojaka koje su se nasilnički ponašale unatoč tome što su vidjele da nanose bol svojoj vršnjakinji. 

Sami čin snimanja ovog uznemirujućeg događaja pokazuje koliko mladima nedostaje empatije i koliko je potrebno uvesti predmet u škole koji bi suzbijao ovaj problem. Ali opet se vraćamo na to kako su to djeca vidjela od odraslih. Kada se dogodi neka prometna nesreća, uvijek postoji ona skupina odraslih koji će sve snimati, dok će drugi priskočiti u pomoć. 

Mi smo im modeli za identifikaciju i ne trebamo se čuditi kako se ponašaju. Način na koji se odnosimo prema njima i na koji smo im dali društvene mreže u ruke doveo je do toga. Krajnji je čas da se nešto pokrene po pitanju empatije i fizičkog nasilja."

Djevojčice sve češće preuzimaju nasilničko ponašanje 

Splitska psihologinja Žana Pavlović zgrožena je snimkom vršnjačkog nasilja koju je, kaže, jedva pogledala, a koja je ujedno zorno pokazala da je nasilje među mladima sve prisutnije. Istaknula je kako ju je iznenadilo da se radi o mladim djevojkama.  

"Iznenadi nas tako okrutno i brutalno nasilje kod djevojčica jer postoje uvjerenja kako su dječaci okrutniji u tim nasilnim reakcijama jedni prema drugima. Ali sve češće su to zapravo djevojčice koje imaju potrebu prikazati svoju agresivniju stranu", kazala je psihologinja Pavlović koja je dodala da društvene mreže utječu na porast nasilja. 

"Prosječan tinejdžer provodi do četiri sata na internetu i to utječe na njihovo mišljenje jer korisnici kreiraju sadržaj koji se postavlja bez kontrole i često nema ispravne vrijednosti koje bi se trebale njegovati. Uz to je mala roditeljska kontrola. To je posljedica trenda u odgoju koji se naziva popustljivi odgoj, gdje je zapravo dato puno prava, a odgovornosti su svedene na minimum ili ih uopće nema."

Nasilje nad počiniteljima na društvenim mrežama

Iako je policija uputila apel, na društvenim mrežama korisnici ostavljaju komentare kako snimku dijele privatno u porukama, a na TikToku otkrili su identitet maloljetnih počinitelja vršnjačkog nasilja te dijele njihove profile na društvenim mrežama. Psihologinja Buljan Flander upozorila je kako se nije smio otkriti identitet maloljetnih počinitelja jer se sad na društvenim mrežama provodi nasilje nad njima. 

Foto: shutterstock/ ilustracija

"Identitet žrtve i počinitelja nije smio biti objavljen, posebno jer se radi o maloljetnicama, a uz to "ulica" može uzeti pravdu u svoje ruke, što smo vidjeli po komentarima koji pozivaju na agresiju. U Hrvatskoj se jako malo radi sa žrtvama nasilja, a još manje s počiniteljima koji jako često dolaze iz nasilnih sredina. 

Vrlo često dolaze iz sredine gdje su svjedoci nasilja u obitelji i takva djeca imaju četiri do šest puta veću vjerojatnost da postanu nasilnici. Njima treba pomoći kako ne bi od maloljetnih počinitelja kaznenih djela postali punoljetni počinitelji", kazala je. 

Odvjetnik: Počinitelje se može smjestiti u institucije

O kaznenoj odgovornosti maloljetnih počinitelja vršnjačkog nasilja Index je razgovarao s odvjetnikom Ninom Ćosićem, koji je kazao da, ako se utvrdi da se radi o djeci mlađoj od 14 godina, ona neće odgovarati za počinjeno kazneno djelo.

"Dijete ne podliježe nikakvim odgojnim i sličnim mjerama za maloljetnike, već se njima isključivo bave i za njih su nadležne službe socijalne zaštite. U dobi od 14. do 16. godine maloljetni počinitelj kaznenog djela može kaznu izvršavati i u poluzatvoru, a s navršenih 18 godina u zatvoru", rekao je Ćosić. 

Zakonom o sudovima za mladež, uz maloljetnički zatvor, propisane su i odgojne mjere poput sudskog ukora, pojačana briga i nadzor, kao i upućivanje u odgojnu ustanovu.

"Mogu se odrediti izvanzavodske i zavodske odgojne mjere, a to znači smještaj u instituciju koja može biti otvorenog ili zatvorenog tipa, pri čemu zatvoreni tip institucije podrazumijeva situacije u kojima maloljetnik ne može napuštati instituciju svojom voljom, dok god netko nadležan (u tom slučaju odgajatelj) to ne dopusti", zaključio je.

Pročitajte više