V. Teršelić: Uklonjena velika civilizacijska sramota

PREDSJEDNICA Odbora za uklanjanje spomenika Juri Francetiću u Slunju Vesna Teršelič izjavila je danas u povodu Vladine odluke da se ukloni taj i spomenik Mili Budaku u Svetom Roku kako je tim činom "uklonjena velika civilizacijska sramota".

"Sada treba ići korak dalje i zakonski regulirati podizanje spomenika i imenovanje ulica, ustrojbenih pravnih jedinica poput mjesnih odbora i pravnih osoba, rekla je za Hinu Teršelič.

Predsjednica karlovačkog Odbora za ljudska prava Jelka Glumičić izjavila je da uklanjanje spomenika Juri Francetiću pokazuje da je vlast RH "shvatila koliku nam štetu nanose ti spomenici, a očekivati da će ih ukloniti lokalna vlast, bilo je iluzorno".

Vesna Teršelič je podsjetila da 17 gradova u Hrvatskoj još uvijek imaju ulice s imenom Mile Budaka te da se u Zagrebu jedan mjesni odbor naziva njegovim imenom. "Zato je potrebno dopunama Kaznenog zakona i drugim zakonskim izmjenama onemogućiti da se veliča sve ono što nisu vrednote mirotvorstva i zaštita ljudskih prava u skladu s antifašizmom kao jednom od najvećih vrednota suvremene Europe upisane i u izvorišne osnove Ustava RH", rekla je Teršelič.

Uklanjanje spomenika za Vesnu Teršelič predstavlja nagovještaj prestanka "revitaliziranja zločina i prestanak slavljenja zločina".


Pročitajte više