Vaclav Klaus i dalje koči Lisabonski sporazum

ČEŠKA vlada spremna je razgovarati s ostalim članicama EU o uvjetima češkog predsjednika prema kojima bi on ratificirao Lisabonski sporazum prije kraja godine. Češki predsjednik Vaclav Klaus je jedini predsjednik među članicama EU koji odugovlači s potpisom za reforme Europske unije.

Prošli tjedan je iznadio ne samo EU već i vlastitu vladu sa zahtjevom za izuzeće Češke iz Povelje o temeljnim pravima, koja je dio Lisabonskog sporazuma, prenosi Reuters. Češki premijer Jan Fischer izrazio je razočaranje jer predsjednik nije niti jednom svoje ideje predstavio u parlamentu. Naglasio je da Povelja o temeljnim pravima nije retroaktivna i da su predsjednikova loša razmišljanja kako će Lisabonski sporazum otvoriti vrata tužbama Njemaca koji su nakon drugog svjetskog rata bili protjerani iz tadašnje Čekoslovačke i da će sada tražiti povrat imovine, bespredmetni.

Klausu smjena zbog "neobavljanja dužnosti"?

Češka vlada je popustila predsjedniku, ali će pregovarati s ostalih 26 članica EU. Slično izuzeće koje zahtijeva Klaus, 2007. godine dobile su Velika Britanija i Poljska iako će po riječima Fischera za Češku to biti malo teže, što znači zahtjeve za ponovne ratifikacije ostalih članica. Češki premijer je upozorio da dogovor između češke vlade i preostalih članica EU moraju dosegnuti do kraja listopada, "dok ne bude prekasno".

Predsjednik Klaus ustraje u svome i ne želi potpisati Lisabonski sporazum te iz Praga dolazi glas kako će mu njegova vlada zaprijetiti smjenjivanjem zbog neobavljanja predsjedničke dužnosti. Ako Češka ne ratificira sporazum do kraja godine moglo bi doći do velikih komplikacija u Velikoj Britaniji jer se pobjeda na prijevremenim parlamentarnim izborima koji su raspisani za sljedeću godinu, smiješi konzervativcu Davidu Cameronu. Ako sporazum ne bude ratificiran do njegove pobjede u svim članicama, Cameron će raspisati referendum o dokumentu koji bi reformirao EU.

Pročitajte više