Vajgl: Parafirani sporazum osnova za sve buduće pregovore

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je u srijedu da je "parafirani sporazum" bivših premijera Drnovšeka i Račana za sadašnju vladu premijera Antona Ropa "osnova za sve buduće pregovore o granici".

"Držimo se načela da se sporazumno možemo dogovoriti o granicama, posebno principa parafiranog Sporazuma između Račana i Drnovšeka, jer za nas su načela iz tog Sporazuma polazni temelj za svaku daljnju suradnju", rekao je Vajgl. "Drugo načelo od kojeg nećemo odustati jest da je Slovenija pomorska država s pravom na pristup otvorenom moru. Kada se o tome dogovorimo bit ćemo vrlo dobri susjedi, a dok ta pitanja ne riješimo moramo njegovati dobrosusjedske odnose", kazao je Vajgl novinarima u Beču nakon sastanka a austrijskom ministricom vanjskih poslova Benitom Ferrero Waldner, govoreći o odnosima s Hrvatskom.

Austrija i Slovenija zajednički će raditi na jačanju suradnje u jugoistočnoj Europi i podupiru europske perspektive tih zemlja, istaknuli su nakon zajedničkog susreta šefovi austrijske i slovenske diplomacije Waldner i Vajgl.

Države jugoistočne Europe treba poduprijeti u njihovom približavanju EU, rekla je austrijska ministrica dodavši da bi Hrvatska mogla uistinu početi pregovore o punopravnom članstvu s EU početkom iduće godine. Odgovarajući na upit o hrvatsko-slovenskim bilateralnim odnosima, Vajgl je sa svoje strane rekao da je Slovenija zainteresirana za što brži pristup Hrvatske u EU.

Slovenski ministar je u vezi s predstojećim parlamentarnim izborima, koji se u Sloveniji održavaju 3. listopada, rekao da ne očekuje promjenu vlasti. Slovenski ministar vanjskih poslova će na izborima nastupiti na listi liberalnih demokrata, najjače stranke u sadašnjoj vladi premijera Antona Ropa.

Pročitajte više