Vajgl: Talijanski film o fojbama "provokacija, uvreda, falsifikat"

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je da je film "Srce u fojbi" u kojemu su govori o navodnom etničkom čišćenju Talijana iz Istre i slovenskog primorja provokacija i uvreda za Slovence te povijesni falsifikat kojim se nanosi nepravda narodu "koji je tijekom povijesti bio izložen agresiji susjeda".

"To je projekt koji nije dobrodošao, oobito kad se na njega objese političke aspiracije nekih ekstremnih političkih snaga", rekao je Vajgl u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani, dodajući da će na problem filma koji je talijanska državna televizija RAI snimala u Crnoj Gori upozoriti prilikom prvog susreta talijanskog ministra Franca Frattinija. No, Ljubljana neće - pojasnio je - formalno prosvjedovati jer umjetnička djela "nisu predmet međudržavnih odnosa".

Problem nije počeo s narodnooslobodilačkom borbom u Sloveniji nego s nasiljem fašista nad slovenskim stanovništvom, rekao je Vajgl u vezi teme koju tretira spomenuti film, a u kojemu su slovenski partizani prikazani kao progonitelji talijanskog stanovništva oko Trsta 1943. i 1945. godine.

Pročitajte više