VAJGLOVI ISTUPI POPUNJAVAJU POLITIČKI VAKUUM - SLOVENSKI TISAK

Dosta oštre ocjene koje je u vezi sa zadnjim incidentnim situacijama oko još neutvrđene granice na moru ovih dana iznosio slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl motivirane su željom da se za hrvatsku stranu aktualno pitanje moguće arbitraže na moru predstavi kao preuranjeno i nenaklonjeno slovenskim interesima, osobito u interregnumu nakon parlamentarnih izbora kad nova slovenska vlada koju tek treba formirati Janez Janša tek treba pripremiti strategiju o odnosima s Hrvatskom. L

To je jedan od naglasaka u slovenskim novinskim komentarima u utorak, na tragu Vajglova nastupa u Luksemburgu pred europskim ministrima vanjskih poslova, gdje je među ostalim upozorio da Hrvatska u odnosima sa Slovenijom mora izbjegavati radikalizam i da incidenata ne smije biti niti u slučaju da jednom dođe do arbitraže o granici.

Kako navodi komentator ljubljanskog "Dela", u političkom vakuumu nastalom nakon nedavnih izbora Vajgl zapravo poručuje Hrvatskoj da mora izbjegavati incidente i zaoštravanje, te se uvažavajući europske standarde ponašati konstruktivno, ali isto tako i dokazati da ima dobre namjere, sve dok nova vladajuća koalicija koja se u Sloveniji treba tek formirati ne pripremi svoju strategiju prema susjednoj državi koja želi u EU.

Komentator međutim sa skepsom ocjenjuje Vajglova upozorenja Bruxellesu da Hrvatska kao buduća članica mora pristati na "europska pravila igre". Jer, dodaje u glavnom komentaru od utorka središnji slovenski list, i španjolsko-britanski spor oko suvereniteta nad Gibraltarom živ je dokaz da EU neriješena teritorijalna pitanja članica radije "pomete ispod tepiha" ako takva pitanja članice Unije koje su u sporu ne znaju ili nisu sposobne same srediti. Zato i u sporu oko Piranskog zaljeva "vise" samo dva rješenja: bilateralni dogovor ili međunarodna arbitraža, navodi list.

Analitičar i istraživač Atlantskog vijeća u Washingtonu Borut Grgič kao gost-komentator u istom listu navodi da Slovenija o Hrvatskoj i njenom uključivanju u EU mora početi razmišljati na nov način jer je dosadašnji bio pogrešan, a osobito prijetnja uskraćivanjem potpore pri ulasku Hrvatske u EU.

"Odnosi Ljubljane i Zagreba zadnjih su se mjeseci sustavno pogoršavali, a mišljenje Ljubljane da Hrvatska više treba Sloveniju nego obrnuto nije točno", navodi Grgič. On dodaje kako od poruka Bruxellesa Hrvatskoj u vezi sa članstvom ovise i poruke svim državama u regiji za čiju se europsku perspektivu Bruxelles već opredijelio, imajući na umu da je to jedini način da se regija definitivno stabilizira.

Zato, navodi Grgič analizirajući miješane poruke Ljubljane Hrvatskoj u vezi potpore oko ulaska Hrvatske u EU, Slovenija takvim prijetnjama ne djeluje kredibilno jer ispada da slovenski političari mišljenje o tome stalno mijenjaju.

"Nije pitanje hoće li Hrvatskoj uspjeti ući u EU nego kada će joj to uspjeti, pa se valja upitati zašto bi Hrvatska mačističku retoriku iz Ljubljane uopće shvaćala ozbiljno", procjenjuje Grgič produktivnost poruka koje su iz Ljubljane poslane u vezi s incidentnim situacijama u Piranskom zaljevu. U perspektivi EU-a nema nijednog ozbiljnog argumenta zašto bi Hrvatskoj trebalo uskratiti članstvo. To bi trebali znati i politički mudraci iz Ljubljane, dodaje Grgič, i umjesto da daju izjave kojima relativiziraju potporu hrvatskoj integraciji u EU trebaju početi uvjeravati Bruxelles da Hrvatsku treba zadržati u planovima širenja u razdoblju 2007-2009. Ljubljana bi jasno morala dati Bruxellesu na znanje da slanje mješovitih signala na zapadni Balkan nije u europskom interesu u vrijeme kad se čini da su reforme konačno počele donositi rezultat, zaključuje Grgič.

Komentator mariborskog dnevnog lista "Večer" Branko Maksimovič u osvrtu na Vajglova upozorenja u Luksemburgu navodi kako se valja nadati da se neće ostvariti najave slovenskog ultranacionalista Zmage Jelinčiča da će navodna popustljivost sadašnje vlade prema Hrvatskoj "dovesti do još većih ucjena i želja za slovenskim teritorijem" s hrvatske strane. Pri tome list upozorava na rezultate "izazivanja nacionalnih osjećaja" u ratovima prilikom raspada nekadašnje Jugoslavije i poziva na racionalnost prilikom rješavanja nacionalnih interesa dviju strana.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više