Vajpayee doputovao u Pakistan

INDIJSKI premijer Atal Behari Vajpayee doputovao je u subotu po prvi puta nakon gotovo pet godina u Pakistan, gdje bi trebao sudjelovati na regionalnom summitu koji se smatra povjesnom prilikom za poboljšanje odnosa i izgradnju mira između Indije i Pakistana, dvije azijske nuklearne sile koje su se prije dvije godine našle na rubu rata.

Indijski premijer se po izlasku iz zrakoplova u zračnoj luci u Islamabadu rukovao sa svojim pakistanskim kolegom Zarafullahom Khanom Jamalijem.

Riječ je o prvom posjetu Vajpayeea Pakistanu od 1999. godine, nakon čega su odnosi između dvije zemlje pogoršani zbog neriješenog pitanja podijeljene pogranične himalajske regije Kašmira.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Khursheed Mehmood Kasuri predložio je u subotu Indiji brzi nastavak dijaloga između dvije zemlje.

"Predlažem da se ministri vanjskih poslova dviju zemalja sastanu po prvi puta kako bi potaknuli provedbu sporazuma koji već postoje", rekao je Kasuri novinarima uoči početka regionalnog summita.

"Napravimo to brzo. Nemojmo dopustiti da nas stanovnici južne Azije dugo čekaju", dodao je Kasuri.

Vajpayee je prošle godine najavio da želi tijekom svog mandata napraviti još jedan mirovni pokušaj, a ovaj posjet važan je dio tog procesa.

On je jedan od čelnika zemalja južne Azije koji će u Islamabadu sudjelovati na summitu Asocijacije za regionalnu suradnju u južnoj Aziji (SAARC).

Pročitajte više