Vajpayee i Musharraf sastali se u Pakistanu

ČELNICI Indije i Pakistana, indijski premijer Atal Behari Vajpayee i pakistanski predsjednik Pervez Musharraf, održali su u ponedjeljak prvi sastanak u više od dvije godine, u pokušaju da da otklone neprijateljstva koja su 2002. te dvije nuklearne sile dovele na rub rata.

Vajpayee i Musharaf sastali su se za trajanja summita Asocijacije zemalja Južne Azije, objavio je pakistanski ministar informiranja Sheikh Rashid. nakon sastanka Rashid je samo kazao da su obavljeni "detaljni razgovori", ne ulazeći u pojedinosti.

U govoru prije toga sastanka Vajpayee, kojemu je ovo prvi posjet Pakistanu u gotovo pet godine, pozvao je na održavanje razgovora kojima bi susjedi riješili svoje sukobe što im kvare odnose još od osamostaljenja od Britanije 1947.

"Nužno je da dvije zemlje imaju odgovarajuće zastupnike i da dijalog teče kontinuirano, da razumijemo tuđe poteškoće i zajedno pronađemo izlaz", rekao je indijski premijer.

Diplomati Vajpayeev sastanak s Muharrafom drže korakom naprijed u obnovi odnosa i prilikom da obojica čelnika potaknu mirovni proce.

No smatra se malo vjerojatnim da će se ostvariti neki velik napredak u višedesetljetnom sporu oko himalajske pokrajine Kašmira oko kojega su te zemlje već ratovale.

Kašmir je podijeljen između Indije i Pakistana još od rata koji je uslijedio nakon stjecanja nezavisnosti, a od triju ratova koje su vodili Indija i Pakistan, dva su bila zbog Kašmira. U sukobima oko Kašmira poginuli su deseci tisuća ljudi.

Pročitajte više