Vakula najavio promjenu: Stiže prava zima, snijega će biti svugdje

Foto: Shutterstock, HRT

IZA NAS je jedan od najtoplijih siječanja u povijesti mjerenja, a i u veljaču smo ušli s visokim temperaturama, a iako se naizgled čini kako će vrijeme nastaviti u istom tonu, Zoran Vakula je u svojoj prognozi za HRT najavio veliku promjenu vremena do koje će doći već sutra.


Naime, kako piše Vakula, ne treba zaboraviti da smo još uvijek u zimi te kako će sutra, a posebno u subotu, Hrvatskom zavladati zimski ugođaj. Najavio je snijeg u većem dijelu unutrašnjosti, ali i mjestimice uz obalu, nošen burom.

Ipak, prije bure i zahlađenja koje se više očekuje u subotu, sutra nas očekuje sve češća i obilnija kiša, osobito na Jadranu, gdje je moguća i grmljavina, a mjestimice i nevrijeme. Osim toga, prema Vakulinoj prognozi, očekuje nas i olujno jugo i južni vjetar, ponegdje i prolazni jugozapadnjak.

Vrijeme sutra

Sutra će se najstabilnije vrijeme zadržati na istoku zemlje gdje će i dalje vladati južina i iznadprosječne temperature. Malo kiše može pasti mjestimice uglavnom u Srijemu i zapadnoj Slavoniji i Podravini.

U središnjoj Hrvatskoj petak će donijeti zahlađenje, pri čemu će jutro biti najtopliji dio dana u mnogim mjestima. Kiša će biti sve češća, a povremeno će biti i obilnija, a s padom temperature, kiša će prijeći u snijeg, ponajprije u gorju, Međimurju i Zagorju. Navečer, i osobito u noći na subotu i u većini nizinskog područja.

Gorski kotar snijeg može očekivati već prijepodne, a navečer ga mjestimice može biti i više od 10 centimetara. Snijeg će početi padati i u Lici, a u noći na subotu je moguć i ponegdje na sjevernom Jadranu, nošen jakom i olujnom burom.


Prije toga, puhat će podjednako jako jugo i južni vjetar, prolazno i jugozapadni. Prijeti i obilna kiša, budući da će tijekom petka često pasti i više od 50 litara kiše po četvornome metru, gdjegod vjerojatno i bliže 100.

U Dalmaciji su pak obilniji pljuskovi i grmljavina vjerojatniji navečer i u noći na subotu. Tijekom dana je ipak moguća mjestimična kiša. Očekuje se jako i olujno jugo, a more će biti većinom umjereno valovito i valovito. Temperature će se zadržati između 10 i 15 °C.

Na jugu zemlje očekuje se jednako toplo, valovito i vjetrovito vrijeme. Puhat će jugo i južni vjetar, a bit će još oblačnije i kišovitije nego na srednjem Jadranu.

Vikend prognoza

Zoran Vakula javlja kako će u subotu na kopnu padati snijeg koji će biti obilniji u gorju. Snježni pokrivač stvarat će se u brojnim nizinama, a do kraja dana se ipak očekuje razvedravanje. Nedjelja će biti uglavnom bez oborina, dok će jutarnje temperature biti u minusu. Dodaje kako su sljedećeg tjedna moguće nove oborine.

Na Jadranu se pak u subotu očekuje nastavak kiše, uz jak i olujan južni i jugozapadni vjetar na jugu. Na sjeveru Jadrana očekuje se bura, s kojom je mjestimice moguć i snijeg. U nedjelju će vrijeme biti malo stabilnije, dok se od ponedjeljka opet povećava vjerojatnost za jačanje juga i povremenu mjestimičnu kišu.
 

Pročitajte više