Vakula objavio prognozu za izbore, ali i za sljedeći tjedan. Kiša će padati danima

Foto: HRT, FAH

PREMDA bi vjerojatno mnogi na biralištima rado zaokružili stabilnije i toplije vrijeme - njega ni sljedećih dana neće biti u Hrvatskoj i okolici, prognozira Zoran Vakula za HRT

Teško je izdvojiti dane, pa i dan, u kojem barem ponegdje neće pasti barem malo kiše. Ali neće stalno i posvuda padati. U nekim će krajevima biti i suhih i razmjerno toplih dana, pri čemu je najveća vjerojatnost za njihov dulji niz na srednjem i južnom Jadranu.

Na biralište je najbolje krenuti i s kišobranom i sa sunčanim naočalama. Detaljnije prognoze po mjestima i satima nisu zahvalne ili drugim riječima – nisu dovoljno pouzdane jer se razmjerno brzo izmjenjuju sunčana i oblačna razdoblja, tijekom kojih je moguća ne samo poneka kišna kap, nego i ozbiljniji pljusak, čak praćen munjama i gromovima. 

No, ako se baš mora neko područje izdvojiti – najveća vjerojatnost za suhu nedjelju je na srednjem i južnom Jadranu, a za najčešću kišu uz obalu sjevernog Jadrana, osobito u Rijeci i okolici, te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj.

Danas nestabilno

Nedjeljno će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno s temperaturom između 9 i 12 °C. Od sredine dana bit će više sunčanih razdoblja, ali i kiše, ponegdje praćene grmljavinom, i to najprije u zapadnim predjelima. Zapuhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura do 22 °C.

Uz promjenjivu naoblaku, podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj. Povremena kiša uglavnom poslijepodne, najprije u zapadnim predjelima i u Podravini, a prema večeri i drugdje. Lokalno je moguća i grmljavina. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjak će puhati i na zapadu zemlje, umjeren do jak. Uz pretežno oblačno vrijeme povremeno će padati kiša. Sunčana razdoblja vjerojatnija su na sjevernom Jadranu, nego u gorju, kao i jači razvoj oblaka te pljuskovi s grmljavinom. Najniža temperatura od 8 °C u gorju do 15 °C na otocima, a najviša od 16 do 21 °C.

U Dalmaciji će nedjelja biti promjenljiva. U drugom dijelu dana mjestimične kiše bit će uglavnom u sjevernim predjelima te u unutrašnjosti, i to češće prema kraju dana. Vjetar slab i umjeren prijepodne jugozapadni, zatim južni i jugo. Najniža temperatura oko 10 °C u zaobalju, a do 15 °C na obali i otocima. Najviša do 21 °C.

Podjednaka i na krajnjem jugu Hrvatske, uz uglavnom suho vrijeme, te najdulja sunčana razdoblja. Popodne će zapuhati umjereno jugo, pa će more biti malo valovitije od prijepodnevnog mirnog i malo valovitog.

I dalje promjenjivo

Na kopnu će u noći na ponedjeljak te u ponedjeljak ujutro lokalno biti izraženijih pljuskova te obilnije kiše, uglavnom u Gorskom kotaru. Zatim djelomično razvedravanje, i dalje ne posve stabilno, ali malo svježije.

Ni na Jadranu se uz barem djelomice sunčano vrijeme temperatura zraka neće mnogo mijenjati. Više oblaka bit će na sjeveru, gdje povremeno može pasti pokoji pljusak. Umjeren jugozapadnjak i jugo malo će oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Pročitajte više