Vakula upozorava: Hrvatskoj prijete poplave. Evo koja mjesta će pogoditi

Foto, Video: Pixsell/Dusko Marusic/Pingo Rabac/TV Istra

ZORAN Vakula je upozorio na poplave koje prijete Hrvatskoj. Naime, ovo je u većini Hrvatske jedan od najtoplijih početaka veljače u povijesti, javlja HRT.

Rekordno visoka temperatura

Primjerice, u Zagrebu je bila rekordno visoka temperatura na drugi dan veljače, i to ne samo od 1949. godine u Maksimiru, gdje je prema još neslužbenim podacima u subotu izmjereno 17,1°C, nego i na Griču, gdje je izmjereno 16,6 °C – kao nikada na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a drugog dana veljače od 1881. godine, od kada postoje podaci najviše dnevne temperature.

Uz iznadprosječnu toplinu, probleme je diljem Hrvatske stvaralo jako i olujno jugo koje je onemogućavalo prometovanje katamaranskim linijama, brodskim i trajektnim linijama. Također, jako jugo je u staru dubrovačku luku donijelo velike količine smeća i plastičnog otpada.

Nevrijeme u Istri

Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom zahvatilo je sinoć istočni dio Istre, naročito Labinštinu i Pulu, gdje su vatrogasci morali u nekoliko navrata intervenirati zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova. 

Rijeka Mirna izašla iz svog korita

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet, do 22 sata meteorološke postaje na jugu istarskog poluotoka zabilježile su obilnu količinu kiše, a na području rta Kamenjak u Premanturi zabilježen je 61 mm kiše, u Medulinu 55 mm, Pomeru 53 mm, a obilna kiša pada i u Puli gdje je izmjereno 47 mm kiše.

Na Labinštini su pale još obilnije količine tako da meteorološka postaja u Juranima bilježi čak 105 mm kiše. Zbog kvara na trafostanici tijekom večeri je dio općine Svetvinčenat bio bez struje.

Najdulja istarska rijeka, Mirna, zbog obilne je kiše izašla iz svog korita.

Upozorenje za poplave

Obilne kiše su od petka ujutro do subote ujutro pale u Gorskom kotaru. U Delnicama je palo 80 litara, u Crnom Lugu i Begovom razdolju čak 111 litara, a na riječkom području je od petka ujutro do subote navečer palo 80 litara kiše. Tu prijeti i najveća opasnost od bujičnih poplava.

Vakula upozorava na poplave zbog naglog topljenja snijega uslijed ove iznadprosječne topline. Već danas poplave prijete na jugu Slovenije, najbližem Gorskome kotaru i karlovačkome području. Tako su u mjestu Kupa na rijeci Kupi već u subotu bile izvanredne mjere obrane od poplava, a porast vodostaja mjerio se i na nekim drugim postajama. Vakula smatra da će tako biti i tijekom nedjelje i ponedjeljka, ne samo zbog dotoka iz Slovenije, nego i Bosne i Hercegovine.

Problemi zbog poplava u BiH

Naglo zatopljenje i kiša su prouzročili prve veće probleme u Bosni i Hercegovini, a promet je zbog poplava prekinut na dva cestovna pravca u središnjem dijelu zemlje.

Zbog puknuća nasipa i izlijevanja rijeke Vrbas u jutarnjim je satima zatvorena cesta koja povezuje Novi Travnik i Bugojno, a nešto kasnije voda se izlila i na magistralnu cestu koja povezuje Kiseljak i Busovaču pa je i tamo morao biti prekinut promet.

Iz policije i uprave Civilne zaštite Federacije BiH potvrdili su kako su tijekom dana primili veći broj poziva iz naselja uz riječne tokove kojima je zaprijetilo plavljenje.

Uz županiju Središnja Bosna, najteže je stanje u Zeničko-dobojskoj. Kod Gornjeg Vakufa pokrenuto je klizište koje je ugrozilo nekoliko kuća, a stanovnici naselja Bistričak u okolici Zenice odsječeni su od svijeta zbog neprohodne prometnice.

Nekoliko kuća poplavljeno je i u naselju Jezero u okolici Banje Luke.

Zabilježen je značajan rast vodostaja svih većih rijeka. Razina vode Bosne kod Doboja povećana je 90 centimetara, dok je vodostaj Save, prema mjerenjima u BiH, veći za oko 30 centimetara, no stanje se smatra redovitim i uz te vodotokove nisu proglašene mjere obrane od poplava.

Prelijevanje nasipa

Nevrijeme koje je sinoć pogodilo Istru, pogotovo dijelove Labinštine gdje je zabilježeno čak 105 mm kiše, uzrokovalo je nagli porast vodostaja rijeke Raše do 606 cm, što je u zoni izvanrednog stanja. 

Veliki dijelovi poljoprivrednih površina raške doline su pod vodom, a na jednom dijelu došlo je i do prelijevanja nasipa i puknuća. Djelatnici Vodoprivrede utvrđuju nasipe vrećama pijeska.

Vakula najavljuje kako će se tijekom današnjeg dana stanje poboljšavati i normalizirati. Na jugu će danas vjerojatno biti najkišovitije, u mnogim mjestima u kratkom vremenu i uz više od 40 litara po četvornome metru, pri čemu su lokalno moguće i znatnije količine. 

Olujno jugo i uzburkano more

Na sjevernom Jadranu i u gorju očekuje se promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimične će kiše, često i obilne, biti u noći i ujutro, a zatim samo rijetko. U noći na ponedjeljak, uz pad temperature zraka, u gorju su mogući susnježica i snijeg. Vjetar će oslabjeti i na sjevernom će Jadranu prema večeri zapuhati bura.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije očekuju se jaki pljuskovi s kojima će lokalno pasti i obilnija kiša, a poslijepodne će se naoblaka smanjivati pa će biti i sunčanih razdoblja. Jako i olujno jugo će slabjeti te okretati na južni i jugozapadni vjetar, pri čemu će se i more smirivati.

Na jugu Hrvatske prijepodne kišovito i vjetrovito. Lokalno će pasti obilnija kiša, a jugo će prijepodne još biti jako i olujno i more s njim i uzburkano. Poslijepodne postupno smirivanje

Pročitajte više