Val hladnoće i snijega pogodio Europu

VAL HLADNOĆE zapljusnuo je veliki dio Europe pa vlasti u srijedu preporučuju vozačima veliki oprez na cestama, upozoravajući istovremeno beskućnike da se što žurnije sklone na sigurno.

U Lyonu, u Francuskoj, proglašena je "ekstremna hladnoća", koja je ubrala jednu žrtvu, 56-godišnjeg muškarca koji se smrznuo, dok je u Normandiji pala ogromna količina snijega, uzrokujući velike probleme u prometu.

U Kataloniji, u Španjolskoj, uslijed hladnoće je preminuo 69-godišnji beskućnik. Gotovo cijela zemlja je zahvaćena snijegom a temperature se spuštaju do minus 15 stupnjeva Celzija. U Portugalu je stanje slično kao u susjednoj Španjolskoj, a po općinama su organizirane službe pomoći za siromašne i beskućnike.

I veliki dio Italije je pod snježnim pokrivačem, uključujući središnji dio zemlje i jug. Pod bijelim je pokrivačem osvanula i Sicilija. Škole su u srijedu i dalje zatvorene a promet je otežan.

U Velikoj Britaniji, Belgiji i Njemačkoj također vladaju velike hladnoće, no problemi s prometom su manji nego početkom tjedna. U Švicarskoj se na snijeg uhvatila poledica koja je prouzročila brojne automobilske nesreće. Austrija je okovana snijegom a meteorolozi najavljuje daljnje snježne padaline u Alpama.

U Rumunjskoj je zbog snijega 3.000 ljudi ostalo bez električne energije. Luke Constanta i Agigea su zatvorene. Snijeg je noćas počeo padati i u Mađarskoj i sada ga u Budimpešti ima oko 20 centimetara.

U Hrvatskoj, gdje snijeg pada od ponedjeljka, cestovni, željeznički i pomorski promet se odvija uz poteškoće, javljaju strane agencije.

Pročitajte više