Val vrućine naškodio urodu soje i kukuruza u Argentini

Ilustracija: EPA

Urod soje i kukuruza u Argentini bit će u sezoni 2023/2024. slabiji no što se očekivalo zbog toplinskog vala na početku godine, izračunala je burza žitarica Rosario, snizivši procjene za ključne argentinske poljoprivredne proizvode.

Procjena uroda soje snižena je za 4,8 posto, na 49,5 milijuna metričkih tona. Urod kukuruza procijenjen je na 57 milijuna tona, što je za 3,4 posto manje no što su u Rosariu do sada očekivali.

Argentina spada među vodeće svjetske izvoznike sojinog ulja i sačme i kukuruza.

Kukuruz je stradao u razdoblju neuobičajeno visokih temperatura koje je počelo 17. siječnja i snizilo je razinu vode, priopćila je burza. Padaline u drugom tjednu veljače tek su ublažile nepovoljne uvjete, napominju.

Urod kukuruza bit će unatoč toplinskom valu rekordan, procjenjuju u Rosariju, dodajući ipak da je "jako važno" da polja kukuruza dobiju više kiše u idućim danima kako bi se usjevi oporavili i sačuvao potencijal sezone.

"Vrlo dug i ozbiljan toplinski val" naškodio je i ključnom urodu soje budući da se poklopio s "vrlo osjetljivim razdobljem početne faze razvoja" biljke, objašnjavaju.

Meteorolozi najavljuju oborine u ključnoj poljoprivrednoj regiji Pampas u idućim danima, iako većinom u sjevernom dijelu, navode.

Argentinski poljoprivrednici već su posijali soju i kukuruz za tekuću sezonu, a žetva bi trebala početi u travnju.

Pročitajte više