Valentina Matvijenko, prva žena koja će vladati Rusijom?

ONA SE zove Valentina Matvijenko ima 61 godinu. Rođena je i odrasla u Ukrajini, a u sedam godina koliko je na dužnosti guvernerke Sankt Petersburga grad je značajno napredovao. Tako je u tekstu pod nazivom "Upoznajte rusku Margaret Thatcher, kemičarku koja bi mogla doći u Kremlj", Valentinu Matvijenko opisao Independent. List navodi kako bi upravo ona mogla naslijediti predsjedničku fotelju i time postati prvom predsjednicom Rusije.

Iako do predsjedničkih izbora u Rusiji ima još dvije godine, već su se pojavila nagađanja oko toga hoće li se Dmitrij Medvjedev kandidirati za drugi mandat ili će se na tu poziciju poželjeti vratiti Vladimir Putin. U tekstu se navodi kako je izvjesno, pak, da se Putin i Medvedev neće suprotstavljati jedno drugome te da bi Rusija mogla izabrati treći put odabirom vlastite Margaret Thatcher ili Angele Merkel.

Nazivaju je političarkom novog kova te jednom od rijetkih ruskih dužnosnika koja se suprotstavlja korupciji. Prvi ju je uočio Vladimir Putin koji ju je i prebacio u Sank Petersburg. Grad je u posljednje dvije godine značajno narastao. Osim što se povećao natalitet, brojne obitelji iz raznih dijelova Rusije dolaze u Sank Petersburg jer grad po njezinom palicom nudi bolju kvalitetu života i raznovrsne kulturne sadržaje. Također, turistički posjeti su se udvostručili na pet milijuna posjetitelja godišnje.

List nagađa kako bi, ako se Putin ne kandidira za predsjednika i ne podrži Medvjedeva, Valentina Matvijenko mogla postati novo lice Rusije.

Pročitajte više