Valjaonica Sisak se vraća na tržište

VALJAONICA cijevi Sisak se u samo tri mjeseca oživljavanja proizvodnje uspješno vratila na svjetsko tržište. Upravo je sklopljen novi ugovor za izvoz 2.500 t bešavnih cijevi u Katar.

Intezivni pregovori o proizvodnji i izvozu od 35.000 t casing cijevi u mjesečnim količinama od 3.000 t su pri kraja, pa se popunjava više od 50 % sadašnjih proizvodnih kapaciteta.

Predsjednik Uprave Damir Begović kaže da su time stvorene sve pretpostavke da se tvornica iz gubitaša relativno brzo transformira u aktivnog izvoznika. Imajući u vidu da je čak 90 % proizvodnje namijenjeno izvozu, procjenjuje se da bi ukupan godišnji izvoz za 18 do 20 mjeseci , ukoliko se nastavi ovaj nadasve pozitivni trend povratka na svjetsko tržište, mogao doseći razinu od 101 do 104 milijuna eura.

Da bi se ugovoreno i ostvarilo te postigla klima finacijske stabilnosti u Valjaonici cijevi Sisak očekuju skorašnju realizaciju drugog dijela planiranih obrtnih sredstava u iznosu od 14.5 milijuna dolara te nastavak realizacije prve faze investicije.

Cjelovitim ostvarenjem svih faza programa restrukturiranja stvaraju se, prema ocjenama stručnjaka, svi preduvjeti za uklanjanje značajnog dijela dosadašnjih tehnoloških nedostataka i uštede u trošenju energije te postizanje pune konkurentnosti u svjetskim okvirima.

Uz planirano smanjenje uposlenih za 300 radnika, pretežito prirodnim odlivom zbog odlaska u mirovinu, Valjaonica cijevi Sisak na taj način, korištenjem domaćeg poslovnog know how-a i tehnološkog znanja sisačkog Metalurškog fakuleta, izrasta ponovo u ekonomičnog generatora novog razvojnog ciklusa Siska i šire sisačke regije.

Pročitajte više