Vandali u Splitu u 2015. godini zapalili stotinjak kontejnera

Foto: 123rf

OKO 200.000 kuna iznosi materijalna šteta koju su još uvijek nepoznati vandali prouzročili gradskoj tvrtki "Čistoća"  u 2015. zapalivši i u cijelosti uništivši čak stotinjak kontejnera za miješani komunalni otpad.

U nekoliko slučajeva vatra je zahvatila i desetak parkiranih automobila, rekao je direktor splitske "Čistoće" Miroslav Delić. Dodao je da je materijalna šteta  duplo veća nego 2014. kada je izgorjelo 65 plastičnih i 10-ak metalnih kontejnera što je "Čistoću" tada koštalo 90.000 kuna.

 "Ove godine kontejneri su se palili cijele godine, no najveći intenzitet bio je posljednja tri mjeseca. Najviše je zapaljeno plastičnih kontejnera za odvajanje otpada, a u čak deset slučajeva su zajedno s kontejnerom u vatri nastradali i parkirani automobili. U tom slučaju naše osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilima, no ipak vozačima i dalje savjetujemo da se ne parkiraju u blizini kontejnera", kazao je za Hinu Delić te dodao da zapaljene metalne kontejnere sami popravljaju u svojoj Tehničkoj službi, dok plastičnima u principu nema pomoći jer brzo gore.

Vatrogasci potrošili gotovo 800.000 kuna

Splitski su vatrogasci zbrojili kako su u 2015. godini za trošak vatrogasnih intervencija na kontejnerima potrošili nešto više od 785 tisuća kuna, te da su intervenirali 366 puta u gašenju kontejnera i smeća prilikom čega su morali spašavati i 42 u blizini parkirana automobila, mopeda i plovila.

Pomoćnik zapovjednika JVP Grada Splita Zoran Radunić kaže kako je paljenje kontejnera u Splitu višegodišnja pojava koja se zna zahuktati kada se u gradu održavaju nogometne utakmice ili neki drugi događaji, pa se po mjestima dojave o požaru i po broju kontejnera duž ulica može pretpostaviti kretanje piromana koji nerijetko znaju zapaliti i po desetak kontejnera u samo par susjednih ulica. Najčešće se pale kontejneri u samom središtu grada, no ne zaostaju ni oni nešto udaljeniji.

 "Ne može se sa sigurnošću reći je li tu riječ o nekulturi, huliganizmu ili nečem trećem. Svakako bi dobro došla jedna opća edukacija građana, ali i sankcioniranje počinitelja", rekao je Radunić.
 

Pročitajte više