Varaždin: Nastavljeno suđenje Bjelovarčanima za ratni zločin

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Varaždinu danas je nastavljeno suđenje policajcima Luki Markešiću, Zdenku Radiću, Zoranu Marasu i Ivanu Orloviću, optuženima za ratni zločin počinjen nad zarobljenicima i civilima.

Optuženi su za događaje nakon 29. rujna 1991., kada su hrvatske oružane snage zauzele vojarnu "Božidar Adžija" u Bjelovaru. Tom su prilikom zarobljeni pripadnici JNA Radovan Barberić, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Mirko Ostojić, Ivan Hojsak i Boško Radonjić. Odvedeni su u prostorije za zadržavanje Policijske uprave bjelovarske, gdje je već bio civil Savo Kovač. Markešić, koji je tada bio pomoćnik načelnika Odjela operativnih poslova PU bjelovarsko-bilogorske, 3. listopada 1991. rekao je Tihomiru Wagneru, voditelju smjene operativnog dežurstva, da će tijekom večeri doći pripadnici specijalne policije i odvesti zarobljenike.

Po optužnici, specijalci Maras, Radić i Orlović po zarobljenike su došli u noći na 4. listopada i odvezli ih u šumu Česma kod Malog Korenova. Tamo su ih poubijali, a Kovač je preživio s teškim ozljedama i na temelju njegova svjedočenja je i podignuta optužnica.

Na raspravi je saslušano osam svjedoka, među kojima i Josip Dukić, Markešićev susjed. On je rekao da se dobro sjeća 3. listopada, jer su tada "do duboko u noć" slavili Markešićev rođendan. Optuženi nije nikamo odlazio, niti je obavljao kakve telefonske razgovore.

Pričuvni policajac Milan Lončarić rekao je da je te noći bio na punktu na mostu preko Čazme te da su stigla dva automobila, a iz jednoga je izišao maskirani muškarac koji im je rekao da se tim vozilima ne približavaju. Kazao im je i da će za neko vrijeme čuti pucnjavu, no neka na to ne obraćaju pozornost. Automobili su zatim otišli i za neko vrijeme se čula pucnjava. Nakon nekog vremena do njih na punkt je došao neki čovjek koji im je rekao da je ranjen, da su ih odvezli u šumu i sve strijeljali te da je on jedini preživio.

Na raspravi je trebao svjedočiti i preživjeli Savo Kovač, no on je sud obavijestio da neće doći zbog lošeg psihičkog stanja. Zamolio je i da ga se sasluša u Bjelovaru, o čemu će sud odlučiti nakon što sudski vještak da svoje mišljenje o Kovačevu stanju.

Rasprava se nastavlja sutra.



Pročitajte više