Varaždin: Proglašena elementarna nepogoda zbog tuče

VARAŽDINSKI župan Zvonimir Sabati proglasio je danas elementarnu nepogodu zbog tuče za područje gradova Varaždinskih Toplica, Lepoglave i Novog Marofa te za općine Kneginec Gornji, Sveti Ilija, Beretinec i Voća Donja.

Zbog tuče smanjen je prinos usjeva 30 do 100 posto, a po prvim podatcima šteta je oko 8,5 milijuna kuna.

Najveće štete nastale su na području Kneginca Gornjeg i Svetog Ilije, gdje je uništeno 80 do 100 posto usjeva kukuruza, povrća, nasada vinograda i voćnjaka. Procjenjuje se da će konačna šteta biti i veća, jer su najoštećeniji trajni nasadi, odnosno vinogradi i voćnjaci. Na njima će se, naime, šteta udvostručiti, jer se neki vinogradi i voćnjaci moraju iskrčiti, pa će se nakon nove sadnje na prvi urod čekati i do tri godine.

Posljedice nepogoda, kazao je Sabati, mogle bi se ublažiti osiguranjem usjeva, pa bi poljoprivrednici trebali ozbiljno razmotriti tu mogućnost i osigurati svoja polja, za što Županija izdvaja i novac.

Sabati je rekao da su u lipanjskim i srpanjskim tučama ispaljene samo 32 rakete, a trebalo ih je, kako se procjenjuje, ispaliti više od stotinu. Dodao je i kako u Županiji nisu zadovoljni načinom na koji djeluje sustav za obranu od tuče. "Ne bi bilo ovolikih šteta da je u rakete uloženo više novca", rekao je Sabati.

U Varaždinskoj županiji ove je godine već proglašena i elementarna nepogoda zbog suše, a šteta je procijenjena na 120 milijuna kuna.

(Hina) mzag dd

Pročitajte više